چاپ کردن این صفحه

ياردبستاني درچنگال کرونا

توسط محمد عسلی/ مدیرمسئول روزنامه عصرمردم 07 ارديبهشت 1400 748 0
سرمقاله محمد عسلی 8 اردیبهشت 1400            ياردبستاني درچنگال کرونا

دلي که ذوق پريدن داشت و چشم هاي نگراني که با ولع و حرص فراوان ورق هاي رنگين را به انگشت مي سائيد و مژه بر هم نمي زد اينک خيره در صفحه جادوئي تلويزيون مجال بلند شدن را از دست داده است.
آن يار مهربان که دلمشغولي هاي کودکي را در شب هاي سرد زمستان کنار بخاري و اجاق رقم مي زد و قصه مشهدي حسن آسيابان ده ماست را در انديشه شناور مي کرد و طراوت آبها را قابل لمس مي نمود اينک به فراموشي رفته و حتي نيم نگاهي به آن نمي شود!
جاذبه فضاهاي مجازي و در دسترس بودن اطلاعات درست و غلط ملغمه اي از افکار مغشوش را رقم زده است.
سفره اي شيرين و گاه آغشته به زهر و سموم پرجاذبه روح و روان مخاطبان و کاربران را چنان درگير مجاز کرده که حقيقت و هويت بودن آدمي در زمين را به سخره گرفته و هوس هاي ناپايدار، عشق و عقل را در تار عنکبوتي خود محصور کرده اند.
گراني کاغذ و ملزومات چاپ و محدوديت هاي نگارش محتوا، علاوه بر آنکه کسادي بازار کتاب را تشديد نموده است، مشکلات ناشي از بيماري کرونا و بيکاري صنوف مختلف نيز، همان ذره هزينه اي که ساليانه صرف کتاب مي شده است را از سبد خانوارها حذف نموده و بيشتر انديشه سرپرستان خانواده ها، نان و هزينه هاي مسکن و بهداشت و حمل و نقل و رفت و آمدهاي اجباري است.
از دو سال قبل که زنگ خطر تعطيلات چاپخانه ها و مؤسسات انتشاراتي به صدا درآمده تا به اينک تعداد قابل توجهي از انتشاراتي ها به محاق رفته يا تعطيل شده اند و بسياري چاپخانه ها نيز کارگران را اخراج کرده و به درد چه کنم گرفتار کرده اند. نبايد انتظار معجزه داشت که آري کاغذها و ملزومات چاپ ارزان مي شوند و نويسندگان هم انگيزه نوشتن پيدا مي کنند و دوباره کسب و کارشان رونق مي گيرد.
دولت که با گرفتاري هاي ناشي از تحريم هاي جانفرسا مواجه است و با تبعات بيماري کرونا و بالا رفتن سطح توقعات بيکاران و درماندگان براي دريافت کمک هاي مالي و جنسي دست و پنجه نرم مي کند و از طرف ديگر دل مشغول مذاکرات هسته اي است همان اندک پولي که بابت خريد کاغذ با ارز 4200 توماني هم کنار مي گذاشت از يک سال پيش تا به اينک اعلام نموده پولي براي اين منظور اختصاص نداده است.
يار دبستاني و دبيرستاني و دانشگاهي و نهايتا يار تنهايي ها در چنگال کرونا گرفتار است.
به قول قديمي ها:
«حريف مجلس ما خود هميشه دل مي برد
علي الخصوص که پيرايه اي به آن بستند»
تحريم ها کم بودند که کرونا هم مدتي است در شهر و روستا خانه کرده و به اين سادگي ها قصد رفتن ندارد. انديشه نان قوت جان را در محاصره دارد و جايي که مرغ و گوشت از سبد خانوارها پريده فرصتي و مجالي براي انديشه کتابخواني و کتابداري باقي نگذاشته است.
"غم نان آمد و غم هاي دگر پاک ببرد
سوزني بايد کز پاي برآرد خاري"
مشکلات صنعت نشر غير از نشر کتاب به نشر روزنامه و مجله هم آسيب رسانده و نشرياتي که چاپ مي شوند به بيمار بدحالي مي مانند که رمقي ندارند و مدام در کاهش تيراژ و صفحات و تعديل نيرو قرار گرفته اند.
يک قوطي مرکب 30 هزار توماني تا سقف 195 هزار تومان و يک بسته کاغذ تحرير 100x70 پانصدتايي تا 720 هزار تومان سير صعودي طي کرده و از دو سال قبل تاکنون حقوق و دستمزدها و مزايا تقريبأ به دو برابر افزايش پيدا کرده است اما درآمدها سير نزولي داشته و تقريبا به يک پنجم رسيده است. حاصل اين تناسب معکوس، بيکاري بيشتر و از دست رفتن بسياري از آمال و آرزوها و عشق به زندگي است که بايد تا دير نشده براي احياي آن تدبيري انديشيد و راه چاره اي يافت.
اگر دولت قصد فرهنگ سازي و حفظ دستاوردهاي فرهنگي و معنوي دارد بايد براي تهيه ملزومات چاپ کتاب و ديگر نشريات سوبسيد بپردازد. همانگونه که براي سوخت و نان يارانه مي دهد.يارانه هاي قطره چکاني راه به جايي نمي برد.
خيرين هم در کشور ما عادتي به حمايت از چاپ تاکنون نداشته اند و من بعد هم نخواهند داشت.
کرونا به سمومي مي ماند که وقتي بر درختان ميوه دار مي تازد باغبان را در غم و حسرت بي محصولي رها مي کند و اگر خردک شرري باقي مانده ناشي از عشق است.
به قول حافظ خودمان:
از اين سموم که برطرف جويبار گذشت
عجب که رنگ گلي ماند و بوي نسترني

شماره روزنامه:7180
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)
آخرین ویرایش در سه شنبه, 07 ارديبهشت 1400

موارد مرتبط