افزایش قیمت اینترنت با نارضایتی گستردهای در میان کاربران مواجه شد. بسیاری از مردم این اقدام را فشار مضاعفی بر اقتصاد خانوادهها دانسته و آن را نشانهای از سوءمدیریت اقتصادی تلقی کردند.
برخی نمایندگان مجلس نیز به این افزایش اعتراض کردند و جبار کوچکینژاد، نماینده رشت، اظهار داشت: درحالیکه دولت برای افزایش حقوقها مقاومت میکند، ۳۰ درصد و بیشتر از ۳۰ درصد اینترنت را افزایش داده است.
در حالیکه مردم با تورم فزاینده و افزایش هزینههای روزمره دستوپنجه نرم میکنند، حالا افزایش بیسر و صدای قیمت اینترنت، بار دیگری بر دوش کاربران گذاشته است؛ افزایشی که نه با اطلاعرسانی شفاف و نه با بهبود کیفیت خدمات همراه بود.
*شنیدهها از گرانی ناگهانی هر گیگابایت*
شنیدهها حاکیست که قیمت هر گیگابایت در بستههای بلندمدت اینترنت اپراتورهای همراه اول و ایرانسل از حدود ۲ هزار تومان به بیش از ۷۷۰۰ تومان افزایش یافته است؛ افزایشی که درصورت تحقق، برخلاف وعده ۳۴ درصدی وزارت ارتباطات، در عمل رشد چندبرابری را نشان میدهد.
*واکنش کاربران و نمایندگان مجلس*
کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به این افزایش قیمت واکنشهای تندی نشان دادهاند. بسیاری از آنها با مقایسه سطح کیفی اینترنت ایران با سایر کشورها، این افزایش را ناعادلانه و غیرقابل توجیه خواندهاند.
مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در گفتوگویی با رسانهها اعلام کرده که درصورت تحقق افزایش ۳.۵ برابری قیمت بستههای بلندمدت، این افزایش غیرمنطقی است و اعتراض رسمی هم به وزیر ارتباطات ارسال شده است.
*بیاعتمادی به وعدههای توسعه زیرساخت*
وزارت ارتباطات در دیماه ۱۴۰۲ اعلام کرد که افزایش تعرفه با هدف توسعه زیرساخت و افزایش سرعت انجام میشود. اما بسیاری از کارشناسان و کاربران نسبت به عملیشدن این وعدهها تردید دارند.
*تأثیر بر کسبکارهای کوچک و آموزش آنلاین*
اما افزایش هزینههای اینترنت برای کسبوکارهای اینترنتی و معلمان و دانشآموزانی که به آموزش آنلاین وابستهاند، یک تهدید جدی محسوب میشود. فروشنده لباسی در اینستاگرام، میگوید: الان ماهی ۱۰۰ هزار تومان هزینه اینترنت میدهم و درصورت افزایش قیمت، بالای ۳۰۰ هزار تومان باید هزینه بپردازم و این یعنی کاهش سود یا افزایش قیمت برای مشتری.
* جایگاه ایران در جهان: اینترنت گران، کند و محدود*
طبق آخرین آمار وبسایت Speedtest، کشورهایی مانند هند، ترکیه و پاکستان با اینترنت ارزانتر نسبت به ایران، خدمات بهتری ارائه میدهند. براساس آخرین گزارش اسپیدتست از وضعیت اینترنت جهان در مارس ۲۰۲۵، اینترنت موبایل ایران افزایش سرعت و بهبود رتبه در جدول میانه سرعت اینترنت سیار را نشان میدهد. طبق این آمار سرعت اینترنت همراه در سومین ماه میلادی ۵۲.۷۹ مگابیتبرثانیه بوده که نسبت به ماه قبل از آن (۴۹.۲۰ مگابیتبرثانیه) افزایش داشته و رتبه ایران هم در این جدول از ۷۲ در ماه فوریه به ۶۸ رسیده است. در این ماه میانهی سرعت اینترنت ثابت نیز به ۱۷.۴۶ مگابیتبرثانیه رسیده که نسبت به فوریه ۲۰۲۵ (با ۱۶.۶۸ مگابیتبرثانیه) افزایش سرعت را نشان میدهد. رتبه در جدول میانه سرعت اینترنت در ماه مارس نسبت به ماه فوریه بدون تغییر و همان رتبه ۱۴۰ گزارش شده است و از نظر بیشترین محدودیت اینترنت نیز ایران با امتیاز ۱۹ در جایگاه سومین کشور جهان قرار دارد.
* نیاز به شفافیت، نظارت و پاسخگویی*
افزایش قیمت اینترنت در شرایط اقتصادی فعلی، نهتنها فشار بیشتری بر اقشار آسیبپذیر وارد میکند، بلکه بدون بهبود ملموس خدمات، میتواند به کاهش اعتماد عمومی و عقبماندگی بیشتر دیجیتالی منجر شود. انتظار میرود مجلس، نهادهای نظارتی و وزارت ارتباطات در این زمینه شفافتر و پاسخگوتر عمل کنند.
* افزایش تعرفه بدون افزایش کیفیت، بیاعتمادی میآورد*
به گفته یکی از کارشناسان ارتباطات و پژوهشگران سیاستگذاری فناوری، مشکل اصلی اینجاست که افزایش قیمت بدون شفافسازی صورت میگیرد. در حالی که در اغلب کشورهای توسعهیافته، هرگونه افزایش تعرفه با گزارش عمومی از میزان سرمایهگذاری، پیشرفت زیرساختها و مکانیسم نظارت همراه است. اما در ایران نه گزارش دقیقی منتشر میشود و نه کاربران میدانند این پول دقیقاً صرف چه چیزی میشود.
* پیشنهاد کارشناسان برای خروج از بحران تعرفه*
برخی از کارشناسان، تدوین «سند ملی شفافسازی تعرفهها» با مشارکت بخش خصوصی و سازمان تنظیم مقررات را به عنوان راهکار پیشنهاد میدهند؛ عدهای الزام اپراتورها به انتشار گزارش ششماهه از هزینهها و سرمایهگذاریها را راهکاری برای خروج از بحران تعرفه میدانند؛ برخی نیز، تعیین سقف قیمت براساس شاخص کیفیت خدمات و ایجاد بستههای حمایتی برای مشاغل آنلاین و اقشار آسیبپذیر را به عنوان راهکار پیشنهاد دادهاند.