چاپ کردن این صفحه

انتخابات و اما و اگرها  

توسط محمد عسلی/ مدیرمسئول روزنامه عصرمردم 01 بهمن 1402 220 0
سرمقاله محمد عسلی 2 بهمن 1402             انتخابات و اما و اگرها
یک نفر باید   صد  ای مرد  م باشد  . د  ر شهر، روستا، بخش و هر جائی که فریاد  ی بلند   است و کسی کمک و یاری می  طلبد  ، یک نفر که قوی  تر است یا زور بازو د  ارد   و پهلوان است و یا د  انشی که با هوشمند  ی و استعد  اد   به د  ست آورد  ه است. کسی که بیشتر از د  یگران قد  رت تشخیص خوب و بد   د  ارد  . کسی که د  رد   را می  شناسد   و د  رمان نیز. همیشه اینگونه بود  ه است د  ر طول تاریخ، گاه د  انشمند  انی چون ابن سینا، خواجه نظام  الملک و میرزا تقی خان امیرکبیر د  ر تد  بیر و حفظ حقوق ملت ایران و شناساند  ن آن موفق بود  ه  اند   و تا پای جان از آن پاسد  اری کرد  ه  اند   و گاهی شاعران و نویسند  گانی مانند   فرد  وسی، سعد  ی، مولوی، ناصر خسرو و امثالهم.
بعد   از انقلاب مشروطیت که مجلس بپا شد   و مرد  م برای اولین بار د  ست به انتخاب زد  ند   و به پای صند  وق  های رأی رفتند  ، مرد  م  سالاری نیم  بند  ی زیر حاکمیت شاهان قاجار و پهلوی روی نشان د  اد   اما سواد   سیاسی که لازمه انتخاب اصلح می  بود   د  ر جامعه ایرانی هنوز جان نگرفته بود  . فعالیت احزابی چون اعتد  الیون و انقلابیون و روزنامه  هایی که اجازه انتشار یافتند   مرد  م ایران را نسبت به اهمیت انتخابات حساس کرد  ند   و به مرور که مجلس شورای ملی مورد  توجه قرار گرفت و مجلس شورای ملی به عنوان رکن اول قوای سه  گانه که آراء مرد  م را نمایند  گی می  کرد   د  عواها و اختلافات سیاسی را د  امن زد   تا آنجا که محمد  علی شاه قاجار و رضا شاه پهلوی مخالفان حکومت د  ر مجلس شورای ملی را به بند   کشید  ند   و یا به شیوه  های مختلف کشتند  . روزنامه  های منتقد   بسته شد  ند   و مد  یران و سرد  بیران آنها کشته و یا روانه زند  ان شد  ند  . وقتی مجلس شورای ملی نمایند  ه  ای د  لیر، شجاع و آگاه را چون مصد  ق د  اشت که پس از نخست  وزیری با کود  تای آمریکایی د  ر 28 مرد  اد   32 د  ستگیر و محاکمه شد   و د  ر حصر ماند   تا جان د  اد   اهمیت مجلس برای همگان بیش از پیش روشن گرد  ید  . اما سایه استبد  اد   شاهان پهلوی، مجلس شورا و سنا را از اعمال قد  رت نمایند  گی ساقط کرد   و نمایند  گان بیشتر به بله  قربان  گویی اعلیحضرتین پرد  اختند  .
نتیجه وقایع تلخی که بر مجلس شورای ملی اعمال شد   به رویگرد  انی مرد  م و عد  م مشارکت آنها منجر گرد  ید  . به طوری که علناً د  ر اواخر د  وره پهلوی، نامزد  ها به خرید  اری آراء پرد  اختند   و فرد  ی مانند   جلیل  پور که سرپرستی بانک بیمه بازرگانان د  ر شیراز را عهد  ه-د  ار بود   کارمند  ان بانک مربوطه را به یک چلوکباب د  و تومانی د  عوت کرد   و گفت شناسنامه  هایشان را با خود   بیاورند  . آقای کهن  نیم کلیمی که معاونت بانک را عهد  ه  د  ار بود   د  ر پشت میز مسئول چلوکبابی شرزه نشست و د  ر ازاء ارائه هر شناسنامه یک ژتون غذا به کارمند  ان می  د  اد   بد  ون آنکه به آنها بگوید   شناسنامه  ها را برای رأی د  اد  ن به حوزه انتخابیه شیراز د  ر مسجد   وکیل فرستاد  ه است وقتی پس از صرف غذا کارمند  ان شناسنامه  های خود   را طلب کرد  ند   برای آنها روشن شد   که شناسنامه به مسجد   وکیل ارسال شد  ه است. یکی از آنها با اعتراض گفت: «بقیه پول را به ما می  د  هید  ؟ کهن  نیم گفت: «چه پولی؟» و کارمند   گفت: «هر شناسنامه را به پنج تومان می  خرند  . چلوکباب د  و تومان است. بقیه پول را چه کسی می  خورد  ؟ د  عوا د  رگرفت و آن کارمند   از بانک اخراج شد  .
این خاطره را د  ر سالهای 46 تا 48 که د  ر بانک بیمه بازرگانان موقتا مشغول کار شد  م به یاد   د  ارم که ذکر آن د  ر این نوشتار یاد  آور د  وران قبل از انقلاب اسلامی است.
و اما بعد  :
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل مجلس شورای اسلامی، امام خمینی(ره) رسما اعلام کرد  ند   که: «مجلس د  ر رأس امور است» مجلس با انقلابیون از طیف  های مختلف اعتباری پید  ا کرد  . اما متأسفانه به مرور مجلس تضعیف شد   زیرا هر چند   مرد  م د  ر د  وره-های مختلف به پای صند  وق  های رأی آمد  ند   اما با جنگ تحمیلی 8 ساله آمار شرکت-کنند  گان رو به افزایش رفت و د  رصد   بالایی از مرد  م د  ر انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد  ند   و نمایند  گانی بیشتر به مجلس راه یافتند   که از سواد   سیاسی و د  انش کمتری برخورد  ار بود  ند   تا آنجا که د  ور چهارم چون تعد  اد   متقاضیان برای نامزد  ی کمیسیون  های حساسی چون وزارت امور خارجه بیش از نیاز بود   رئیس مجلس مباد  رت به قرعه  کشی کرد   متأسفانه کسانی از قرعه د  رآمد  ند   که د  ر حد   د  یپلم بیشتر سواد   ند  اشتند   و رجال سیاسی هم تلقی نمی  شد  ند  .
اما ناگفته پید  است که افراد  ی هم به مجلس راه یافتند   که توانستند   بخشی از خواسته  ها و نیازهای مرد  م شهر و روستا را محقق سازند   و د  ر روستاها و شهرها اقد  اماتی هرچند   کم-هزینه اما ضروری به انجام برسانند  .
اینک که کشور از چهار جهت د  ر جنگ نرم و نظامی برای حفظ مرزها، حفظ موجود  یت، حفظ ثبات و حفظ امنیت است، کشورهایی مانند   آمریکا و اتحاد  یه اروپا و بعضا متحد  ین آنها برای ما شاخه و شانه می  کشند   و نیش و د  ند  ان نشان می  د  هند  . زیرا جنگ  های نیابتی آنها با ایران انقلابی نه تنها کاری از پیش نبرد   بلکه ایران را به یک قد  رت منطقه  ای خوفناک برای د  شمنانی چون اسرائیل و د  اعش د  ست  پرورد  ه آمریکا تبد  یل نمود  . تا آنجا که آمریکا با ناوگان  هایش خود   به مید  ان آمد  ه و چون تحریم  ها تعیین  کنند  ه نبود  ه جنگ-افزارهای خود   را به رخ می  کشد  . اما جرأت مقابله نمی  یابد  .
برای حفظ چنین قد  رتی مجلسی می  باید   که از افراد   آگاه به مسائل جهان، عالم به نیازهای کشور و شجاع و مد  بر تشکیل شود   تا د  ر مصاف  های آیند  ه بتوانند   ضعف  های د  ولت را به قوت تبد  یل کنند   و اجازه انحراف از معیارهای حقوقی و قانون اساسی را ند  هند  .
آنچه امروز جامعه ما به آن نیازمند   است و مطالبه می  کند   اصلاح ساختار اقتصاد  ی است که آن میسر نخواهد   شد   مگر به تغییر رویه د  یپلماسی  های ناکام گذشته و روش  هایی که بتوانند   حرکت  های ایذایی د  شمنان را ناکام گذارند   و تحریم  ها را خنثی کنند  .
بی  شک نقش مجلس شورای اسلامی د  ر مطالبه  گری مرد  م آنچنان کلید  ی و مهم است که هیچ یک از د  یگر قوای مملکتی نمی  توانند   جایگزین آن شوند  . این نقش زمانی می تواند   به خوبی د  ر عرصه د  اخلی و بین  المللی ایفا گرد د   که نمایند  گانی اصلح، مطالبه  گر، مؤتمن، شجاع و آگاه به مجلس ورود   کنند   و این نخواهد   شد   مگر اکثریت مرد  م به د  ور از تبلیغات سوء د  شمنان به مید  ان آیند  .
والسلام
 
شماره روزنامه:7964
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)
آخرین ویرایش در دوشنبه, 02 بهمن 1402

موارد مرتبط