در مراسمی با حضور شهردار کلانشهر شیراز، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس از دو پروژه "مرکز شهروندی و شیراز من" رونمایی و تفاهم نامه همکاری آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و توسعه گردشگری شهری میان شهرداری شیراز و دانشگاه آزاد اسلامی فارس منعقد شد.
*برای توسعه فرهنگ شهروندی، باید قوانین و ضوابطی تعریف شود*
شهردار شیراز در آیین رونمایی از دو پروژه "مرکز شهروندی و طرح ارتقاء هویت شهری شیراز من" با بیان اینکه یکشبه نمیتوان مسائل فرهنگی را حل نمود؛ تاکید کرد که حل مسائل فرهنگی نیازمند گذر زمان است و برای دستیابی به نتیجه مطلوب باید تراز و شاخصی داشته باشیم و پیوسته در این مسیر خود را مورد ارزیابی قرار دهیم.
محمدحسن اسدی تصریح کرد: شیراز شهری با تمدن، فرهنگ و مذهب غنی است و باید در فرهنگ شهروندی الگو باشد و به عنوان مسئولیت اجتماعی همه موظفیم که بر فرهنگسازی تمرکز نماییم و سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری موظف است، در مسیر توسعه و ترویج فرهنگ شهروندی، برنامههای فرهنگی مستمر و پیوسته ارائه نماید.
وی با تاکید بر شعار "شیراز شهر فرهنگ شهروندی"، خاطرنشان کرد که تمرکز بر این شعار میتواند بسیاری از معضلات جامعه را حل نماید.
اسدی ابراز تاسف نمود که ما روزانه میلیونها تن زباله تولید و هزینههای بسیاری صرف ساماندهی پسماند میکنیم در حالی که، راه درست، ارتقای فرهنگ شهروندی و تفکیک پسماند از مبدا است تا روزی که هیچ زبالهای نباشد و این مهم درصورتی محقق خواهد شد که برای توسعه و پیشبرد فرهنگ شهروندی، قوانین و ضوابطی تعریف شود و همه ملزم به رعایت قوانین باشند.
*سال ۱۴۰۴ اوج فعالیتهای های فرهنگی شهرداری خواهد بود*
رئیس شورای شهر شیراز نیز ابراز خشنودی نمود که امروز فعالیتهای فرهنگی شورا و شهرداری خودنمایی میکند و این مهم تا آنجا مورد توجه قرار گرفته است که تنها در دهه فجر امسال، شهردار شیراز دو روز کاری را به افتتاح و آغاز به کار پروژههای فرهنگی اختصاص میدهد.
سید ابراهیم حسینی با بیان توجه شهرداری به مسائل علمی در برگزاری بزرگداشت قطبالدین شیرازی و راهاندازی مرکز فرهنگ شهروندی، رونمایی از پروژه "شیراز من" را افتخاری دیگر برشمرد و خاطرنشان کرد که امروز در مقابل مردم فرهنگدوست شیراز به خود میبالیم که فعالیت شهرداری و شورای شهر تنها به ساخت پل و زیرگذر در شهر محدود نشده و تلاش نموده است تا در حوزه فرهنگ نیز در خدمت مردم فرهنگدوست و فرهنگپرور شیراز باشد.
حسینی گفت: از آغاز کار شورا تا امروز بودجه این شهر ۵ برابر شده، ولی بودجه فرهنگی، ۱۲ برابر شده است و برای سال ۱۴۰۴ نیز، براساس برآیند انجام شده، حوزه درآمدی مشخص گردیده و بودجه سال آینده ۴۲ هزار میلیارد یعنی ۷ برابر خواهد بود و اطمینان میدهم که بودجه حوزه فرهنگی حداقل ۱۵ برابر خواهد شد.
وی گفت: ارائه خدمات فرهنگی تنها مختص سازمان فرهنگی شهرداری نبوده و در حوزه حمل و نقل ترافیک، خدمات شهری، آسیبهای اجتماعی نیز فعالیتهای فرهنگی متعددی صورت گرفته است که در مجموع حجم فعالیتهای فرهنگی بالای ۱۵ درصد است.
حسینی همچنین گفت: به همه فرهنگدوستان، دانشآموزان و کسانی که دغدغه فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی را دارند؛ اطمینان میدهم که نگاه شورا و شهرداری، نگاهی در قد و قواره شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) است که مهمترین ویژگی آن فرهنگی است و به تعبیر رهبر انقلاب، شیراز دارالعلم و مرکز آموزش سایر شهرهاست و این شهر باید از تمام جهات الگو باشد.
رییس شورای شهر به سند ۲۰ ساله شهر شیراز اشاره نمود که تمام تلاش بر این است تا شیراز در جمیع جهات در درون کشور و در جهان اسلام بهترین باشد و به تعبیر نماینده ولی فقیه عروس شهرهای ایران باشد و این اراده در حوزه مدیریت شهری، در شورا و شهرداری وجود دارد.
وی در پایان تاکید کرد که مسیر حرکت در جهت فرهنگی و در حد شأن و جایگاه شیراز با سرعت و با کیفیت ادامه خواهد داشت و گرچه این فعالیتها باید زودتر آغاز میشد اما تسریع در اجرای برنامههای فرهنگی در دستور کار قرار دارد و سال ۱۴۰۴ اوج افتتاح و همایشها خواهد بود و بیش از پیش شاهد اراده، فعالیتها، کلنگزنیها و پروژههای متعدد فرهنگی خواهیم بود.
*سازمان فرهنگی شهرداری، ترویج فرهنگ شهروندی را با جدیت دنبال میکند*
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز نیز در این مراسم با بیان این که توسعه و ترویج فرهنگ شهروندی از وظایف دستگاههای مختلف فرهنگی است، به همکاری مشترک شهرداری با برخی از دستگاهها اشاره نمود و خاطرنشان کرد که این سازمان رسالت خود مبنیبر ترویج فرهنگ شهروندی را با جدیت دنبال میکند.
محمدعلی چوبینی گفت: در یک سال گذشته فعالیتهای مشترک زیادی در موضوع فرهنگ شهروندی در سطح شهر اجرا شده است و این مرکز با هدف تولید محتوا در تمام حوزهها، راهبری و هماهنگی بین بخشها را انجام میدهد و با تربیت مربی در حوزههای مختلف، تلاش میکند تا در مسیر توسعه فرهنگ شهروندی فعالیتهای موثری ارائه نماید.
چوبینی برخی از برنامههای این مرکز را تولید سرود، تئاتر، انیمیشن، گیم، نمایشنامهخوانی، نمایشنامهنویسی در راستای آموزش، توسعه و ترویج فرهنگ شهروندی برشمرد و خاطرنشان کرد که در یک سال گذشته ۴۰ عنوان نمایش شهروندی با موضوعات مختلف و براساس نیاز جامعه، در این مرکز تولید شده است که نمایشها در قالبهای مختلف خیابانی، میانپرده، عروسکی و پرفورمنس در سطح شهر، مساجد، مدارس، فرهنگسراها، سراهای محله، بوستانها، باغات، پیادهروها. مجتمعهای خرید و هر کجا که اجتماعی از مردم حاضر باشند، اجرا میشود؛ چرا که مخاطب ما کودک ۴ ساله تا بزرگسال ۹۹ ساله است.
*نمونهای جامع برای ارتقای هویت شهر شیراز با پروژه "شهر من"*
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز همچنین در مراسم رونمایی از پروژه "شهر من"، گفت: کلانپروژه "شهر من"، شامل ۱۶ ریزپروژه است که در زمینه شیرازشناسی طراحی شده و در قالب طرح جامع شیرازشناسی اجرا خواهد شد.
محمدعلی چوبینی عنوان کرد: این پروژه شامل دانشنامه و موزه شهر است، همچنین کتابی تهیه و تدوین شده که شهر شیراز را به صورت جامع و عمومی معرفی میکند.
رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز درخصوص پروژه "شیراز من" گفت: این پروژه با شعار "مسیر عشق به شیراز"، پلی برای افزایش شناخت و علاقهمندی مردم به زیباییهای بیپایان شیراز است.
چوبینی افزود: این پروژه با استفاده از خدمات نوآورانه و فناوریمحور، گردشگران و شهروندان را به سفری فراموشنشدنی در تاریخ، فرهنگ و جاذبههای گردشگری شیراز میبرد و تلاش دارد با به تصویر کشیدن جلوههای بینظیر شیراز و معرفی ظرفیتهای آن، عشق به این شهر را در قلب هر بازدیدکنندهای زنده کند و راهی برای پیوند عاطفی عمیقتر میان مردم و این شهر تاریخی باشد.
وی ادامه داد: "شیراز من" بهعنوان یک پلتفرم آموزشی و فرهنگی، هدف اصلی خود را ارتقای آگاهی عمومی در زمینه تاریخ، فرهنگ و جاذبههای گردشگری شیراز قرار داده است و با برگزاری دورههای تخصصی، آزمونهای تعاملی و ارائه منابع جامع، فرصتی بینظیر برای علاقهمندان به شیرازشناسی فراهم میآورد.
وی اضافه کرد: این پروژه گامی مهم در راستای شناخت و معرفی هرچه بهتر تاریخ، فرهنگ و هویت شهر شیراز است و در قالب برگزاری دورههای شیرازشناسی به عنوان یک مرجع معتبر برای علاقهمندان و پژوهشگران مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
به گفته چوبینی این کلانپروژه با هدف حفظ و ترویج میراث فرهنگی و تاریخی شیراز و ارتقا هویت شهری طراحی شده و انتظار میرود به یکی از جاذبههای مهم فرهنگی و گردشگری این شهر تبدیل شود.
*شهرداری شیراز، با فاصله زیاد از رقبای بازار گردشگری، پیشتاز است*
رئیس اداره گردشگری و امور زیارتی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز نیز، کلان پروژه "شیراز من" را در راستای ظرفیتهای متعدد گردشگری و زیارتی کلانشهر شیراز عنوان کرد که تعدد ظرفیتها، نیازمند برنامهریزی منسجم در این زمینه است.
علی نیری تاکید کرد که امروز حکمرانی شهر، حکمرانی فرهنگ و اجتماع است و با نگاه گردشگرپذیری، عناصر و شاخصههایی چون زیرساختهای عمرانی، حملنقل و ایجاد جاذبههای مکمل حائز اهمیت میشود که خوشبختانه در این دوره شورا و شهرداری اتفاقات ارزشمندی شکل گرفته است
که نسبت به دیگر رقبای بازار گردشگری، شهرداری شیراز با فاصله زیادی پیشتاز است.
وی افزود: ما با این نگاه که شهر گردشگرپذیر، نیازمند فرهنگ گردشگری و فرهنگ گردشگرپذیری است، پروژه "شهر من" را طراحی و بر حس تعلقخاطر و دلبستگی تمرکز نمودیم؛ چون معتقدیم حس تعلقخاطر و دلبستگی به شیراز همیشه ارزشمند بوده و شیراز را شهری خاص برای همگان نموده است و دلبستگی موجب میشود تا نسبت به مسائل زیست محیطی، روابط اجتماعی، تردد و فرایند شهرنشینی با مشکلات کمتری مواجه شویم و پروژه "شهر من" تلاش میکند که این فرهنگ را از نو بسازد و بدین منظور برنامهها و ریزپروژههای متعددی برای این پروژه تعریف شده است.
نیری ضمن شرح جزئیات این پروژه، تاکید کرد که سایت "شیراز من" مسیری برای رسیدن به شیراز، همبستگی و همدلی و توسعه شهر است و امیدواریم همه در کنار پروژه باشند و با تک تک پروژهها همراهی کنند و از خدمات فردی، خانوادگی، سازمانی و گروهی آن بهرهمند گردند.
*تحقق فرهنگ شهروندی، تنها وظیفه شهرداری نیست*
رضا محمدیان رییس کمیسیون فرهنگی، گردشگری شورای شهر شیراز گفت: شیراز از گذشته، ملقب به شهر فرهنگ و ادب و هنر بوده و گویی در خون شیرازیها این سه کلمه نهفته است.
وی به سیل ناگهانی سال ۹۸ در شیراز اشاره نمود که مردم، محبت، ایثار و فداکاری را متفاوت از دیگران به نمایش گذاشتند و نشان دادند که شیرازیها علاوهبر مهماننوازی، با این کلیدواژهها نیز عجین هستند.
وی ابراز تاسف نمود که این فرهنگها و سنتهای زیبا به خوبی در بین نوجوانان و جوانانمان تبیین نشده است و بر لزوم توجه دستگاهها و متولیان فرهنگ جامعه بر موضوعات اجتماعی تاکید کرد.
محمدیان با بیان اصالت مردم شیراز و ایران، یادآور شد که این قدرت تاریخی ما است که ایران را علیرغم تمام تلاطمها و فشارها، حفظ و قدرتش را بیشتر کرده است.
رییس کمیسیون فرهنگی، گردشگری شورای شهر شیراز با تاکید بر اهمیت موضوع مطالبهگری به دو درصد بودجه فرهنگی دیگر سازمانها اشاره نمود و افزود: وظیفه تمامی دستگاهها، سازمانها و حتی بانکها است که از محل بودجه مصوب خود، در موضوعات فرهنگی هزینه نمایند و باید به این سوال پاسخ دهند که چرا این دو درصد، صرف هزینه همایشها میشود و خروجی همایشها چه بوده است؟ چرا تمرکز بر موضوع مهم فرهنگسازی برای نسلهای آینده کمتر دیده میشود؟ چرا که ایران، کشوری با فرهنگ و عقبه دینی و تاریخی است اما در جهت تقویت تاریخ و مذهب و ادب ایرانیها به ویژه در شهر شیراز هزینهای نمیشود؛ در حالی که تحقق فرهنگ شهروندی، تنها وظیفه شهرداری نیست.
محمدیان توجه به موضوع محرومیتزدایی از سوی شورای شهر را از اقدامات مطلوب در راستای فرهنگسازی برشمرد و ابراز خشنودی نمود که شهرداری شیراز به نحو مطلوب در مباحث فرهنگی ورود نموده است.
سیده مریم حسینی عضو شورای شهر شیراز نیز گفت: باید بین شهرنشین و شهروند تفاوت قائل شویم و هر شهرنشین باید حقوق خود را بشناسد و شناخت حقوقی که دیگران نسبت به فرد دارند و حقوقی که هر فرد نسبت به دیگران دارد؛ موجب رشد و تعالی و اطلاق شهروندی میشود.
وی با تاکید بر افزایش چنین مراکز فرهنگی در سطح شهر، افزود: شهرنشینان باید مهارتهایی بیاموزند و رفتارشان از حیث اخلاقی و اجتماعی، شایسته شهری آرام و خدامحور باشد.
در پایان مراسم رونمایی از سایت گردشگری، رونمایی از لوگوی گردشگری، رونمایی از هویت بصری پروژه "شهر من"، معرفی محتوای مدرسهی موزه شهر، رونمایی از بسته حمایتی پروژه "شهر من" و پروژه مرمت عمارت مرکز شیرازشناسی، ارائه نظرسنجی شناخت شهر، معرفی و اجرای لیگ شیرازشناسی، لغتنامه شیراز، ۲ میلیون شهروند برای تولید محتوای شیرازی، انجام و تفاهمنامه همکاری شهرداری شیراز با دانشگاه آزاد اسلامی توسط اسدی شهردار شیراز و قائدی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فارس به امضا رسید و از کتاب دانشنامه شیراز، شیرازمون و تصویرگران نیز رونمایی گردید.