وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    پدر شعر كودكان هم رفت منتخب سردبیر

    توسط صفدر دوام/ روزنامه نگار 24 دی 1399 436 0
    محمود كيانوش شاعر، نويسنده و روزنامه نگار معاصر ما هم در سن ٨٦ سالگى در لندن از دنياى فانى عبور كرد و به ديار باقى شتافت.


    هر چند پيشينه سرايش شعر براى كودكان را مى توان پس از مشروطه از سوى شاعرانى نظير ايرج ميرزا، نسيم شمال، ميرزا على اكبر دهخدا و ابوالقاسم لاهوتى مشاهده نمود اما
    به گواه تاريخ ادبيات معاصر بنيان شعر كودكان را از دهه ١٣٣٠ عباس يمينى شريف، جبار باغچه بان و محمود كيانوش گذاشتند و با عميق شدن در آثار و نوشتار ادبيات كودك و نوجوان در آن دوره محمود كيانوش را شايد بتوان پدر شعر كودكان و نوجوانان ناميد.
    هر چند پس از آن شاعرانى مثل شاملو، پروين دولت آبادى، گلچين گيلانى و دهه هاى بعد مصطفى رحماندوست، قيصر امين پور، اسدالله شعبانى، ناصر كشاورز، جعفر ابراهيمى، افشين علا، افسانه شعبان نژاد و برخى ديگر شاعران بطور مختصر و برخى نيز پيشه شاعرى شان شعر كودك و نوجوان گرديد و راه كيانوش را ادامه دادند.
    جداى ترجمه ها و نوشته هاى كيانوش همكارى مستمر اين شاعر با اعضای شورای کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران در دهه هاى دور موجب شد كارنامه پربارى براى آثار در حوزه ادبيات كودك و نوجوان همروزگار ما در سده اخير رقم بخورد.
    دانش آموزان سالهاى دور ما و هم نسل ما كه مطالعه مجلات " پيك" و سپس " رشد" را مطالعه كرده اند نام محمود كيانوش بر پايين اشعار سروده شده در حال و هواى كودكى و ترجمه هاى شعر او را خوب بخاطر دارند.
    وى درباره‌ي تجربه‌ خود همكارى خود با مجله ‌هاي پيك، مي‌گويد: " چندي بود كه انتشار مجله‌هاي پيك با مديريت ايرج جهانشاهي و همكاري پاك ‌دلان روشن‌انديشي مثل اسماعيل سعادت،‌ فردوس وزيري، پروين دولت‌آبادي و همكاري مؤسسه انتشارات فرانكلين آغاز شده بود. يك روز علي اصغر مهاجر ( مدير مؤسسه) از من خواست كه همكاري با پيك را بپذيرم. همكاري را پذيرفتم. چند شماره از مجله را ورق زدم و شعرهاي آن را خواندم. شعرهايي را كه در عهد كودكي و نوجواني به عنوان شعر كودك و نوجوان به خورد حافظه و ذهن من و هم‌سالان من داده بودند، به ياد آوردم و فكر كردم كه در سرزمين ما هنوز شعري كه بتوان آن را شعر كودك خواند، به وجود نيامده است. در آن موقع بود كه گفتن شعر براي كودكان و نوجوانان را آغاز كردم و به مرور براي آن به اصول و قواعدي رسيدم و سرانجام، حاصل تجربه‌ها و تأملاتم را در كتابي كوچك با عنوان شعر كودك در ايران منتشر كردم". براين اساس محمود كيانوش را مى توان پدر شعر كودك و نوجوان ايران دانست كه تحولاتى بنيادين در اين حوزه ايجاد كرد و ماندگار شد.
    با اين حال علاوه بر كارنامه پربار شاعرى اش براى كودكان و نوجوانان، اما ایشان سابقه‌ مفید و طولانی در امر روزنامه‌ نگاری نيز داشت و آن عضويت در هیئت تحریریه و همچنین سردبیر مجلّهٔ «صدف» و چهار دوره نیز سردبیر مجلّهٔ «سخن» بوده است كه كارنامه آقاى شاعر و مترجم را با روزنامه نگارى نيز پيوند مى زند.
    در پيچ و خم هاى رواج اشعار و متون زرد در فضاى مجازى هنوز هم اشعار نسل محمود كيانوش و پيروان راستينش براى صيقل دادن روح كودكان از گل نازك ترمان بهترين ابزار است كه با واژه هاى لطيف و با معنا زيستن زيبا را به آنها نشان مى دهد.
    اشعارى به زيبايى رودخانه ها و به سپيدى برف بر قله هاى دماوند و سبلان و به خوبى حيوانات داستان هاى دوران كودكى خودمان، همان آثارى كه حاصل قلم فرسايى نسل ياد شده است كه روانشان مينوى باد.

    شماره روزنامه:7107
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در پنج شنبه, 25 دی 1399

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.