وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    سرمقاله اسماعیل عسلی 21 اردیبهشت 1399

    همان آش و همان کاسه

    اوج گيري بحران  هاي طبيعي که در اشکال گوناگون خودنمايي مي    کند توجهي ويژه را در تمامي    عرصه ها مي    طلبد که مهمترين آن لزوم توجه به بافت  هاي مسکوني آسيب پذير است . ظرف چند سال گذشته کشور ما با سيل ، زلزله ، آتش سوزي جنگل  ها ، پراکنده گي ذرات معلق در هوا ، فرونشست زمين و اخيرا هم کرونا مواجه شده است . اين که ما در کوتاه مدت و در زمان وقوع سوانح طبيعي چه واکنشي داريم در چارچوب دفاع غير عامل مطرح مي    شود و جايگاه خود را دارد اما اين که براي مقابله با بحران  هاي طبيعي در راستاي کاهش خسارات جاني و مالي آن در دراز مدت چه تمهيداتي خواهيم انديشيد بحث ديگري است که از جهات گوناگون مي    تواند مطمح نظر قرار گيرد .

     اخيرا خبري مبني بر ايجاد راه آتش بر در مناطق جنگلي در فارس براي جلوگيري از پيشروي آتش توجهم را جلب کرد و طبيعي بود که چنين اقدامي    صورت گيرد چرا که با توجه به بارش مناسب باران و قد کشيدن علف  ها در مناطق جنگلي ، احتمال وقوع آتش سوزي در تابستان زياد است . نظير همين اقدام نيز در بافت  هاي قديمي    شهر که کوچه  هاي باريک و تنگ اجازه خدمات رساني در زمان وقوع آتش سوزي و زلزله را نمي    دهد لازم است .

    تاسيسات برق و آب و گاز و فاضلاب و تلفن در بافت تاريخي آش شلم شوربايي است که عمق آشفتگي آن در صورت وقوع زلزله  هاي بالاي 6 ريشتر در شيراز مشخص مي    شود .

    پتانسيل خسارت بار بودن بافت قديمي    و تاريخي شيراز در صورت وقوع زلزله بسيار زياد است هر چند هم اکنون نيز به دليل تبديل شدن بخش  هايي از اين منطقه به محل سکونت خلافکاران ، افراد معتاد و دپوي اجناس قاچاق سهم قابل توجهي در ويرانگري در ابعاد ديگر دارد .

    آنچه مانع ايجاد تغييرات اساسي در اين منطقه مي    شود ، غير از عدم وجود هماهنگي بين شهرداري ، اداره اوقاف و ميراث فرهنگي ، مناسبات مبتني بر رانتي است که سر در آبشخور بازارهاي پيراموني دارد . در برخي از اين خانه  ها که به کارگاه تبديل شده اند ، کالاهاي غيراستانداردي توليد مي    شود که بعضا خوراکي هستند و بسته بندي مناسبي هم ندارند .از لواشک و تخمه و انواع باميه گرفته تا سمبوسه و فلافل و رب گوجه و ساندويچ که تشخيص کيفيت پايين آن چندان دشوار نيست !

    کارهاي زشت ديگري هم در برخي از نقاط اين منطقه صورت مي    گيرد که خبر آن حتما به گوش متوليان امور رسيده است . ظرف چند دهه ي گذشته هزاران خانواده از اين منطقه ي 360 هکتاري به ساير نقاط شهر کوچ کرده و در مقابل هزاران خانواده آسيب ديده و کم بضاعت و بعضأ غير ايراني در خانه  هاي تنگ و نمور و فاقد امکانات آن سکني گزيده اند . سهم در آمدي قاچاقچيان مواد مخدر از اين منطقه کم نيست چرا که برخي از خانه  هاي بافت قديم کانون خرده فروشي و دپوي انواع مواد مخدر است ضمن اين که اغلب منقل خانه  هاي فعال در سطح شيراز در بافت قديم کارسازي شده که به امور خلاف ديگر نيز مي    پردازند . جالب اينجاست که همجواري چنين کانون  هايي با ده  ها امامزاده و مسجد ، حساسيت و اعتراض هيچ طيفي را برنمي    انگيزد و هر کس به کار خود مشغول است . صبحگاهان مي    بيني که تنها از يک خانه 20 تا 30 کارگر مهاجر به قصد رسانيدن خود به محل کار بيرون مي    آيند. کارگراني که با پرداخت اجاره اي زير قيمت مسافرخانه به خوابي قناعت مي    کنند . پاکسازي  هاي فصلي و غافلگير کردن خلافکاران نيز تاکنون تاثير تعيين کننده اي روي روند و کم و کيف تخلفات نداشته و در بر همان پاشنه مي    چرخد . فاصله ي بين حسينيه  ها و مساجد و تکيه  هاي مذهبي و امامزاده  ها و حوزه  ها و مدارس قديمي    که در بافت تاريخي شيراز متراکم شده اند و در گذشته بر مبناي محله محوري احداث شده اند ، تناسب چنداني با ميزان کشش و خواهنده گي و رغبت ساکنان فعلي آن براي بهره مندي ندارد و ساکنان ساير نقاط شهر نيز بعضا با توجه به شرايط حاکم بر فضاهاي پيراموني اين مراکز به استثناي تاسوعا و عاشورا انگيزه اي براي گردهمايي و حضور در اين منطقه ندارند . تنها عاملي که پاي برخي از خانواده  ها را به اين منطقه باز مي    کند پاساژهاي تازه تاسيس خيابان احمدي و مغازه  هايي است که اجناس خارجي عمدتا قاچاق را به قيمتي مناسب تر از ساير نقاط شهر مي    فروشند . برخي از اين مغازه  ها با خريد و اجاره ي خانه  هاي قديمي    آنها را به انباري تبديل کرده اند که گاه مورد استفاده  هاي حاشيه اي ديگر نيز قرار مي    گيرد . آنچه بيش از همه مصيبت بارتر است اين که تکليف سبک و سياق ساخت و ساز در اين منطقه هم روشن نيست چرا که برخي مبادرت به احداث خانه  هاي مدرن و تراس دار کرده اند ، برخي خانه  ها هنوز به همان سبک و سياق قديمي    است و نقاطي از بافت قديم نيز به علت تخريب به پارکينگ عمومي    يا بوستان محلي تبديل شده است . ديوار پشتي برخي پاساژها به خانه  هاي نيمه ويرانه اي چسبيده که راه مناسبي براي عبور و مرور ندارند . بخشي از کوچه ها پس از تخريب خانه  ها عريض شده و برخي  ها  هنوز تنگ و باريک است . استقرار شوراي شهر شيراز در دل بافت تاريخي هم نتوانسته به انگيزه ي اعضاي شوراي شهر براي رسيدگي به معضلات اين منطقه بيفزايد . توسعه ي فضاي پيراموني حرم احمدابن موسي نيز موجب رهايي اين کانون مذهبي از مشکلات عديده اش نشده است .بعضي معتقدند که اگر محدوده ي شاهزاده قاسم تا فلکه ي خاتون و از آنجا تا فلکه ي مصدق و از آنجا تا سه راه احمدي و از آنجا تا شاهزاده قاسم تملک شود و تبديل به حوزه ي علميه و فضاي سبز و متعلقات و حواشي آن گردد و اين مجموعا از هر چهار سمت به خيابان  هاي عريض منتهي شود شايد بتوان ضمن حفظ برخي آثار تاريخي و فرهنگي ، به دلپذيري بخشي از بافت تاريخي اميدوار بود وگر نه آش همان آش و است و کاسه همان کاسه

    شماره روزنامه:
    این مورد را ارزیابی کنید
    (0 رای‌ها)
    آخرین ویرایش در چهارشنبه, 24 ارديبهشت 1399
    مدیر سایت

    روزنامه عصر مردم روزنامه‌ای است مستقل که با حفظ اصول اولیه بدون گرایش جناحی در مسیر اعتلای فرهنگ وتنویرافکار عمومی منتشر می‌شود صفحات روزنامه پیوسته به روی نویسندگان شاعران ، هنرمندان، تحلیل‌گران و نقاد ان باز بوده و نویسندگان نامی تاکنون در این روزنامه وسایرنشریات عصر قلم زده‌اند

    https://asremardom.ir

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3