وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    غزل گفتى و دُرّ سفتى... منتخب سردبیر

    توسط صفدر دوام/ روزنامه نگار 19 مهر 1399 487 0
    بيش از هشت قرن همگان براى حافظ نوشته و ذكر نامش داشته‌اند، از صوفى گرفته تا عارف و فقيه و عالمِ به كلام ، هر يك با نگاه و ژرف‌نگرى خود او را ستايش كرده‌اند.


    در اين بين، حتى مخالفان فكرى و انديشه‌ای خواجه شيراز نتوانسته‌اند سِحرِ كلامش را ناديده بگيرند و بر اين نكته تأكيد داشته‌اند.
    او همدم و همدل و محَرم همه قوم‌هاى ايرانى است، كنار در سفره‌هاى آئينى و ملّى در كنار كتاب الهى، قرآن كريم، جايگاهى ارجمند دارد.
    سيدالشعراء زنده‌ياد اميرى فيروزكوهى ساليان پيش مقاله‌ای با عنوان "حافظ بس" نگاشته، كه در آن نوشته آن شاعر و پژوهشگر ارجمند از غفلت پژوهندگان ادب پارسى به شاعران بزرگ ديگر ابراز نگرانى كرده بود!
    با اين حال، ساليان سال از نقد مرحوم اميرى فيروزكوهى گذشته و بسيارى از پژوهشگران و علاقه‌مندان به ادب پارسى آثار در خور توجهی را در نظم و شعر شاعران تصحيح و تأليف كرده‌اند، امّا هنوز جاى نوشتن براى خواجه شيراز گسترده و روزبه‌روز فراخ‌تر می‌شود.
    عجيب كلمات و سِحر واژه‌هایى در غزليات خواجه شمس‌الدين نهفته كه تاكنون هيچكس نتوانسته موشكافِ عمق جهان‌نگرى و جامعه‌بينى اين شاعر گرانقدر ادب پارسى باشد.

    صد نكته غيرحُسن ببايد كه تا كسى
    مقبولِ طبعِ مردم صاحبنظر شود

    حافظانه‌هاى مردم ايران و حتی علاقه‌مندان به زبان پارسى در سطح دنيا هرگز غروب نمی‌کند؛ مگر نه آنكه گوته، شاعر بزرگ آلمان، می‌گوید: "حاضرم هر آنچه دارم بدهم که دنیا را از نگاه حافظ ببینم."؛ اين چه نوع جهان‌بينى شگرفى است كه شاعرى بيگانه پس از قرن‌ها آرزوى ديدن دارد و اقرار به نرسيدن به جايگاه حافظ می‌کند!
    او شاعر ستيزه‌گر با زهدفروشى و ريا و خودرايى بر درگاه حضرت حق سرِ تسليم نهاده و خود بر اين نكته تأكيد دارد:

    بر آستانه تسليم سر بنه حافظ
    كه گر ستيزه كنى روزگار بستيزد

    حافظ با اين درس‌هاى اجتماعى از اقبال عاميانه، عارفانه برخوردار است و افق شهر دلِ مرادجويان رسيدن به معشوق زمينى و آسمانى را با روشناى كلام بلندش تسخير کرده و درس حقيقت را به اهالى اقيانوس بيكران كلامش می‌دهد كه:

    فردا كه پيشگاه حقيقت شود پديد
    شرمنده روهرويى كه عمل بر مجاز كرد

    كلام رساى او بر شاه‌نشين چشم مردم ما همواره حكومت ابدى داشته و تكيه‌گه خيال عارفان و تسكين‌دهنده درد عاشقان و هدايتگر مسير عاميانه بوده است و تا صبح ازل اين رودخانه شفاف تا بهشت جاويدان ادامه خواهد داشت، چنانكه خود اقرار شاعر در كلام است:

    نديدم خوشتر از شعر تو حافظ
    به قرآنى كه اندر سينه دارى

    حافظ را بايد درک کرد. اين درک نه تنها بعنوان همدم در لحظات عتاب زندگى و يا شادى و حاجت‌نگرى، بلكه درک عميق كلام و آسیب‌شناسی‌هاى اين شاعر ورجاوند ايرانى كه هر بيتش درسى براى ادامه مسير زندگى در عالم سياست، فرهنگ، اقتصاد و خدابينى شگرف است.
    در روز ٢٠ مهرماه، كه به نام اين شاعر و عارف مهرآفرين در حافظه ايرانيان ثبت شده، وجود مهر و محبّت در غزل‌هاى بلندپايه او را می‌ستاییم بر بقعه قلندری‌اش كه نماد فرهنگ ايرانى و ايرانِ فرهنگى است، زانوى ادب می‌زنيم؛ چراكه نام بلندش به عظمت سخن شيرين پارسى و به بلنداى آسمان ماندگار خواهد ماند.

    غزل گفتى و دُر ّسُفتى بيا و خوش بخوان حافظ
    كه بر نظمِ تو افشانَد فلک عقدِ ثريا را

    شماره روزنامه:7028
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در یکشنبه, 20 مهر 1399

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.