تصمیم گیری پیرامون تعیین روزهای تعطیل درهفته برای هماهنگ شدن با ساز و کارهای مالی و اداری سایر کشورها در راستای کاستن از میزان خسارات ، قاعدتا نباید کار دشواری باشد اما وجود اختلاف نظر در این باره تاکنون چندین جلسه و نشست را که با همین منظور تشکیل گردیده ، بی نتیجه گذاشته است. کمتر کسی است که اهل فعالیت مالی و اداری و سیاسی باشد و نداند ادارات ، بانک ها و شرکت ها در اغلب کشورهای جهان دو روز از هفته را که بیشتر شنبه و یکشنبه است در تعطیلی به سر می برند و از آنجایی که در کشورهای اسلامی ، روز جمعه روز جمع شدن و به جا آوردن برخی از فرایض دینی و رسیدگی به امور بهداشتی و تفریح و استراحت است ، امکان حذف آن برای هماهنگ شدن با جهان وجود ندارد اما اگر بنا باشد یک روز دیگر در کنار روز جمعه به تعطیلات هفته افزوده گردد آن روز بهتر است که روز شنبه باشد نه پنجشنبه زیرا ما با تعطیل کردن پنجشنبه یک روز دیگر نیز ارتباط مالی و اداری خود را با جهان قطع می کنیم .
گفتن این که روز شنبه متعلق به یهودیان است ، دستاویز پسندیده ای برای وارد کردن خسارتی بزرگ به اقتصاد و کند کردن روند اداره کشور نیست . این که در آیین یهود شنبه روز فراغت و دعا و نیایش اعلام گردیده به اختلاف در نوع روایت پیرامون موضوع خلقت برمیگردد به طوری که در متون کهن یهود آمده که خداوند در شش روز آسمان و زمین را آفریده و روز شنبه استراحت کرده و بر این اساس پیروان موسی را از برخی فعالیت ها در روز شنبه منع نموده است یا این که مسیحی ها تحت تاثیر فرهنگ رومی روز یکشنبه را روز خورشید نامگذاری کرده و تعطیل می کنند. در آیین اسلام سخنی از استراحت کردن خداوند و پایان یافتن خلقت به میان نیامده و برعکس گفته شده که خداوند در هیچ روزی بیکار نیست ( کل یوم هو فی شان ) ولی مسلمانان در روز جمعه به رها کردن معامله و شرکت در نماز جمعه دعوت شده اند .
تردیدی نیست که هماهنگ شدن با جهان برای تعیین روزهای تعطیل در هفته هرگز به معنای صحه گذاشتن بر باور پیروان سایر ادیان نیست . بر همین اساس بسیاری از کشورهای اسلامی برای هماهنگ شدن با کشورهای توسعه یافته در این راستا گام برداشته اند . اگر بخواهیم بنا را بر نفی باورهای قوم یهود بگذاریم در مورد بسیاری از آنچه به نقل از حضرت موسی در قرآن آمده و ما هم آنها را رعایت می کنیم ، چه خواهیم گفت ؟ ما مسلمانان 9 فرمان از 10 فرمان حضرت موسی را که در قرآن هم آمده ، پیروی می کنیم . این 10 فرمان عبارتند از :
"تنها خداوند آفریننده و رهایی بخش است ، خداوند را به هیچ چیز تشبیه نکن ، از نام خدا سوء استفاده نکن ، پدر و مادرت را احترام بگذار ، روز شنبه را مقدس بدار ، قتل نکن ، زنا نکن، دزدی نکن، شهادت دروغ نده و چشم طمع به مال و ناموس همسایه نداشته باش". تنها موردی که باقی می ماند روز شنبه است که برای این روز هم احترام ویژه قائل هستیم و دعا و نماز مخصوص برای آن داریم که در منابع گوناگون آمده است . از این رو بهتر است در پیوند با تعیین یک روز تعطیل برای ضمیمه شدن به روز جمعه به چنین مباحثی ورود نکنیم چون ما به اندازه ی کافی از رهگذر چنین وسواس هایی لطمه خورده ایم. از منظر قرآن ، ریز شدن در چنین جستارهایی جز هدر دادن وقت و دامن زدن به حاشیه ها سودی ندارد . برای نمونه ؛ زمانی که قوم یهود و مسیحیان پس از تغییر قبله از بیت المقدس به کعبه ، مسلمانان را مورد نکوهش قرار دادند قرآن واکنش نشان داد و گفت آنچه از قبله و سمت و سوی نماز گزاردن مهمتر است، ایمان واقعی به خداوند است. در قرآن آمده است : نیکوکاری آن نیست که روی به جانب مشرق و یا مغرب کنید بلکه نیکوکاری ایمان به خدا و روز قیامت و کتاب آسمانی و بخشش دارایی خود به یتیمان و خویشان و فقیران در راه دوستی با خداوند است .... یا در جایی دیگر از قرآن آمده است که : "مشرق و مغرب از آن خداست و شما به هر طرف روی آورید به خدا روی آورده اید" و با این روش مسلمانان و اهل کتاب را به مسابقه دادن در خوبی ها دعوت کرده و از ورود به چنین جزئیاتی پرهیز داده و تفاخر بر سر چنین ویژگی ها و تفاوت هایی را سم مهلک برای ایمان و عمل صالح می داند . آیا ما می توانیم بگوییم که چون قوانین راهنمایی و رانندگی را برای اولین بارمسیحیان وضع کرده اند نباید از آن پیروی کنیم . با این قیاس حتی حق بهره گیری از دستاوردهای تمدن غربی هم را از خود سلب کرد!
اختلافات موجود بین ادیان ابراهیمی در حدی نیست که بتوان کسی را به دلیل داشتن دینی دیگر مذمت کرد زیرا پیروان تمامی ادیان به ارزش های مشترک انسانی پای بند هستند و پیامبر اکرم نیز با اهل کتاب پیمان می بست و به جای خمس و زکات از آنها جزیه می گرفت.
در پایان باید گفت که از چند نکته ظریف پیرامون موضوع تعطیلی ایام هفته نباید غفلت کرد
1 -اساسا تشکیل جلسه و به شور گذاشتن تعیین روزی مناسب برای تعطیلی در هفته با هدف نزدیک شدن به تعطیلات جهانی بوده نه دورتر شدن از آنها که با تعطیلی پنجشنبه چنین هدفی تامین نمی شود و امکان تعیین یکشنبه هم به دلیل فاصله ای که با جمعه دارد فراهم نیست !
2 - بر اساس آنچه در خبرها آمده بیشتر شخصیت های مورد رجوع مردم در این خصوص ابراز داشته اند که مردم خواهان تعطیلی روز شنبه هستند
3 - منفعت بانک ها ، نهادهای اقتصادی و تشکیلات اداری و بازرگانان در گرو تعطیلی روز شنبه است نه پنجشنبه
4 - بسیاری از صاحب نظران اقتصادی از جمله آقای قادری نماینده شیراز که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم هستند گفته اند که هر چه اختلاف ما در تعطیلی ایام هفته با جهان خارج کمتر باشد بهتر است
5 - سخنگوی دولت نیز اظهار داشته که دولت تصمیم گیری در این مورد را به کارشناسان واگذار کرده است یعنی دولت حساسیتی روی پنجشنبه و یا شنبه ندارد .
بر اساس آنچه قلمی شد به نظر می رسد که تعطیل کردن روز پنجشنبه گونه ای دهن کجی به منافع ملی و بی اعتنایی به خواست فعالان اقتصادی و دامن زدن به فاصله های موجود در بحث روابط مالی بین المللی است که روی بسیاری از امور کشور از جمله گردشگری تاثیر منفی زیادی خواهد گذاشت .