یادداشت 15 بهمن 1403 دکتر سید حسین عادلی بازتاب انقلاب اسلامی ایران*
بدون شک پیروزی انقلاب اسلامی در ایران یکی از عظیم ترین تحولات قرن معاصر به شمار می رود.
آثار فراوان سیاسی، ارزشی، عقیدتی، اقتصادی که این انقلاب در صحنه های داخلی، منطقه ای و بین المللی از خود به جای گذاشت دارای ابعاد بسیار وسیعی است که هنوز همه آنها به منصه ظهور نرسیده است. با آنکه بسیاری از مورخان و نویسندگان و حماسه سرایان در گوشه و کنار جهان هر یک به تبیین ابعاد آن پرداخته اند لیکن همه معترف اند که هنوز جای کار بسیار دارد.
اهمیت پیروزی انقلاب اسلامی از دیدگاه داخلی در این است که این انقلاب مهر پایانی بر شیوه سنتی و 2500 ساله حکومت استبدادی شاهنشاهی زد و یک دوره جدیدی را در تاریخ سیاسی کشور ما آغاز نمود و این خود نقطه ی عطفی است که از نظر سیاسی و تاریخی جاودان خواهد ماند. نکته بسیار مهم دیگر ایجاد تحول و دگرگونی در ارزش های اجتماعی کشور است با وجودی که صدها سال است که بنیادهای اعتقادی، ارزشی ایران بر مکتب اسلام استوار است لیکن ارزش های استعماری و الحادی شرق و غرب از دروازه های باز رژیم های استبدادی گذشته به جامعه ی ما رسوخ پیدا کرده و موجبات اختلاطی ناهمگون را فراهم آورده است ؛ بدین لحاظ پیروزی انقلاب اسلامی و احیای ارزش های اصیل این مکتب زمینه های لازم جهت بازگشت به خویشتن را برای مردم ما فراهم آورد و از آنجا که تحول ارزشی و اعتقادی انسان، ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر کشوری را ایجاد می کند این دگرگونی را باید بسیار مهم تلقی کرد. از طرفی آثار منطقه ای و بین المللی پیروزی انقلاب اسلامی بر کسی پوشیده نیست. برهم خورن تعادل قوای ابرقدرت های شرق و غرب ، از بین رفتن ثبات استبدادی منطقه و تهییج و تشویق ملت های ستمدیده جهان به قیام و انقلاب و متزلزل نمودن پایه های اقتصاد مبتنی بر استثمارگر جهانی از جمله آثار کاملا بدیهی و آشکار انقلاب اسلامی بوده است.
از طرف دیگر ناگهانی بودن پیروزی انقلاب اسلامی آن هم در کشور بسیار مهمی چون ایران باعث ایجاد درهم ریختگی در نظم و برنامه ریزی های استراتژیک و بلندمدت ابرقدرت ها شد.
آنها هیچ یک پیش بینی چنین تحول عظیمی را نکرده و برای مقابله با آن برنامه های مشخصی نداشته اند. به همین دلیل واکنش های متفاوت و گاهی متضاد از آنها بروز کرد.
تلاش های مذبوحانه عوامل داخلی و بین المللی ابتدا جهت جلوگیری از به ثمر رسیدن انقلاب و سپس برای عقیم ساختن ادامه آن شرحی عبرت انگیز دارد. از نکات برجسته این انقلاب شیوه مبارزه و میزان پیروزی و اتحاد مردم با رهبری آن یعنی حضرت امام(ره) بود.
رهبری به هدایت نهضت اسلامی توسط امام خمینی از یک سو قاطعیت و سازش ناپذیری و در عین حال دقت و صحت مواضع ایشان را نشان داد.
از سوی دیگر شیوه قیام و انقلاب بدون خونریزی را به عنوان شیوه ای جدید مطرح ساخت. چگونگی تلاش عوامل ضد انقلاب داخلی و خارجی و کیفیت حماسه آفرینی ها و فداکاری های یک ملت بدون شک برای همه مردم جهان به ویژه ملل تحت ستم عبرت انگیز است.
انقلاب اسلامی بنا به ماهیت بالنده خود و جدا از هرگونه سیاست راه نفوذ خود را به قلب ها و جان های ملل دیگر باز کرده و موجد حرکت هایی شده که امیدواریم به اصلاح نظام غیرعادلانه جهانی حاکم بیانجامد.
نظر به این که هر گوشه ای از تحولات این نهضت بزرگ خود درسی است که برای آن بهای سنگین از جان هزاران نفر پرداخته شده لذا باید از نظر تاریخی و سیاسی مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
یکی از مهم ترین گوشه های حرکت اسلامی مردم ایران واکنش دولت آمریکا و عوامل سلطنت طلب و چگونگی رویارویی آنان با انقلاب بود.
در روزهای آخر دوران رژیم ستمشاهی برنامه ریزی های گوناگونی از سوی عوامل ضد انقلاب داخلی و عناصر استعماری خارجی صورت گرفته که در راستای برنامه های آمریکا برای احیای منافع خود در ایران بود.
آمریکا بدین منظور یکی از خبره ترین نظامیان خود را به نام ژنرال روبرت آی هایزر که از ژنرال های چهار ستاره نیروی هوائی آمریکا بود به ایران اعزام داشت.
ژنرال هایزر بالاترین درجه نظامی زمان صلح آمریکا را داشت و فردی کارآزموده، برنامه ریز و خبره بود. تلاش ژنرال هایزر در روزهای آخر انقلاب از یک سو بیانگر گستاخی آشکار یک ابرقدرت برای دخالت در امور داخلی یک کشور و از سوی دیگر راوی داستان غم انگیز استیصال ژنرال های وابسته و مفلوک شاهنشاهی است که حرکات و اعمالشان مایه ننگ و آبروریزی ملت سربلند ایران است.
* برگرفته از کتاب ماموریت هایزر در ایران