وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    فاصله اي از زمين تا آسمان

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 30 خرداد 1402 184 0
    سرمقاله "اسماعیل عسلی" 30 خرداد 1402        فاصله اي از زمين تا آسمان
    حرکت دولت به سمت الکترونيکي شدن مزاياي فراواني دارد که يکي از موارد پر کاربرد آن نظارت بر مصرف داروي بيماران توسط پزشکان و ادارات بيمه از يک سو و از سوي ديگر بهره گيري از اطلاعات مربوط به بيماران و انواع بيماري هاي رايج که مي تواند براي غربالگري نيز مورد استفاده قرار گيرد . هر چند دستاوردهاي دولت الکترونيک به همين موارد خلاصه نمي شود و در کشورهاي توسعه يافته اين امکان وجود دارد که ارتباطي بين دکتر مستقر در داروخانه با پزشک متخصص يا پزشک عمومي نيز صورت گيرد . اصولا يکي از وظايف دکتر داروساز حاضر در داروخانه ارائه ي مشاوره دارويي به بيمار يا همراهان بيمار است که متاسفانه بعضي از آنها علي رغم اين که بابت انجام وظيفه در اين خصوص دستمزد دريافت مي کنند اما درعمل کار زيادي انجام نمي دهند و در خوش بينانه ترين حالت به نوشتن چگونگي مصرف دارو روي جلد داروها بر اساس نسخه مبادرت مي ورزند و احيانا اگر بيمار پرسشي داشته باشد به او پاسخي عجولانه مي دهند در حالي که فلسفه ي وجودي دکتر داروساز و الزام او به حضور دائم در داروخانه ، پيوند مستقيمي  با چگونگي مصرف دارو دارد به طوري که اگر برخي از داروها تناسبي با وضعيت جسمي و حساسيت هاي بيمار نداشته باشد به پزشک متخصص توصيه نمايد که داروي او را تغيير دهد که اين مهم در گرو آگاهي او از نوع بيماري و پرونده پزشکي بيمار است .
    متاسفانه همين وضعيت را در مطب پزشکان خصوصي و حتي پزشکان شاغل در بيمارستان هاي دولتي هم شاهد هستيم .يعني کمتر مشاهده مي شود که با توجه به ازدحام بيماران و ويزيت ده ها بيمار در يک نوبت کاري صبح و يا بعداز ظهر ، پزشکان براي معالجه و تشخيص بيماري وقت زيادي بگذارند . بر هيچ کس پوشيده نيست که گاه سهم آزمايشگاه ها در ارائه ي اطلاعات اوليه به پزشکان در خصوص ترکيبات خوني و موارد ديگر برجسته و تعيين کننده است . هر چند گاهي ديده شده که پزشکان بدون معاينه ي دقيق ، بيماران را ناگزير به انجام آزمايش هاي گوناگون مي کنند که بسيار هزينه بر است و در مواردي که در محل کار خود از امکاناتي نظير اندوسکوپي ، کرونوسکوپي ، سيتي اسکن ، سونوگرافي و راديولوژي برخوردارند چه بسا بدون نياز به آن مبادرت به نسخه نويسي در اين موارد کنند که درآمد قابل توجهي نيز براي آنها دارد
    مساله ديگري که برخي از پزشکان به آن توجه ندارند رک گويي آنها در مورد وخامت حال بيماران سرطاني است که بدون مقدمه چيني با بيماردر ميان مي گذارند و به او استرس تزريق مي کنند و روحيه ي او را پايين مي آورند در حالي که بسيار شنيده و ديده شده که تشخيص يک پزشک توسط پزشکي ديگر نفي گرديده و غلط بودن آن به اثبات هم رسيده است . اين گونه برخوردها موجب مي شود که برخي اساسا به پزشک و دارو و مراجعه به درمانگاه ها و بيمارستان ها اعتقادي نداشته باشند .
     تعيين نوبت ويزيت هم معمولا از اختيارات منشي هاست نه پزشک ، زيرا منشي ها ترجيح مي دهند بر اساس تعداد بيماراني که در نوبت ويزيت قرار دارند نسبت به تعيين زمان ملاقات آنها با پزشک تصميم بگيرند که با اصول اوليه پزشکي نيز همخواني ندارد . به هر حال ممکن است وضعيت مزاجي و جسمي يک بيمار ايجاب کند که تا چند ماه هم نياز به بررسي مجدد نداشته باشد و يا ممکن است نيازمند ملاقات هر روزه با پزشک باشد  !
    شوربختانه ، بدحسابي شرکت هاي بيمه طرف قرارداد با اداره متبوع بيماران موجب مي شود که آنها از اختيارات زيادي براي انتخاب پزشک حاذق برخوردار نباشند و ناگزير باشند که چندين پزشک آنها را ببيند تا بالاخره بيماري آنها تشخيص داده شود که هم براي شرکت بيمه خسارت بار است و هم براي بيمار آزار دهنده است . زيرا هر پزشکي دارويي تجويز مي کند که پس از اثبات بي اثر بودن آن ، داروها توسط پزشکي ديگر عوض مي شود و همين مسئله موجب تبديل شدن يخچال خانه ها به انبار دارو مي گردد . به نظر مي رسد که اگر تمامي امور مربوط به بيماران از طريق ثبت الکترونيکي صورت گيرد ، هم مي توان براي ملاقات بيماران با پزشک در يک نوبت کاري سقفي قابل قبول و منطقي تعريف کرد و هم از انباشت انواع قرص و آمپول و کپسول و ساير داروها در منازل و از حيز انتفاع ساقط شدن آنها جلوگيري نمود و هم آمار دقيقي از نياز کشور به انواع داروها داشت .
    بدترين چيزي که در عرصه پزشکي همگان را به خشم مي آورد ناگزيري بيماران براي سر و کار پيدا کردن با دلالان داروست که دود آه آغشته به لعنت و نفرين را به آسمان روانه مي کند و بسيار ديده شده است که دارويي با قيمت نازل به چند برابر نرخ تعيين شده توسط کارخانه توليد کننده فروخته شده است .
    مقدس بودن پيشه ي پزشکي ايجاب مي کند که تمامي امور مربوط به بيماران در فضايي معنوي و سرشار با عطوفت و انصاف همراه باشد کما اين که در جريان هجوم کرونا شاهد بوديم که بسياري از پزشکان نيکوکار و پرستاران وظيفه شناس و از جان گذشته و پرسنل خدوم بيمارستان ها و درمانگاه ها اجازه ندادند که خطر سرايت بيماري آنها را از انجام وظيفه اي مقدس بازدارد . انصاف ايجاب مي کند که چنين افراد شناخته شده اي همواره مورد احترام بوده و از حقوقي مکفي و راضي کننده برخوردار باشند .
    اغلب کساني که به عرصه ي پزشکي و پيراپزشکي ورود مي کنند از دشواري و مخاطرات آن خبر دارند و مي دانند که بايد بهترين دوران جواني خود را صرف يادگيري و پژوهش کنند و بيش از اجر مادي به پاداش معنوي چشم داشته باشند . زيرا مي دانند فاصله ي موجود بين اجر مادي و پاداش اخروي از زمين تا آسمان است .
     
    شماره روزنامه:7787
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در سه شنبه, 30 خرداد 1402

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3