شرایط تغيير کرده است. زمستان ها و پائيزها سپري شده اند، هرچند دير، دولتمردان جمهوري اسلامي تجربه ها آموخته اند و دانسته اند که جهان در راه تحولي شگرف به پيش مي رود. بت آمريکا شکسته شده، روس ها در جنگي ناخواسته گرفتار شده اند، چين با رشد اقتصادي 9 درصد بازارهاي جهان را فتح کرده است. کمر اسرائیل در جنگ ناباور حماس و فلسطيني ها با اسرائيل شکسته و خسارت هاي مالي، جاني و حيثيتي بسيار به بار آورده است.
براي اولين بار در طول ترکتازي هاي رژيم صهيونيستي در سرزمين فلسطين جنگ شش روزه اعراب و اسرائيل و 15 روزه و سي روزه در مقاطع مختلف، اينک بدون حضور نظامي اعراب فقط با جنبش آزادي بخش حماس قريب به يک سال اسرائيل را در قطعه اي کوچک از سرزمين فلسطين که غزه خوانده مي شود زمين گير کرده است.
در دل مردم سوريه، يمن، لبنان، عراق و عنقريب کشورهاي عربي منطقه خاورميانه ترسي از جنگ با اسرائيل و آمريکا نيست. جمهوري اسلامي ايران عليرغم مشکلات اقتصادي ناشي از جنگ تحميلي 8 ساله توانسته است روح انقلاب را در دل مسلمانان بدمد و هيمنه کشورهاي امپرياليستي شرق و غرب را بشکند. نه فقط موشک ها و ديگر سلاح هاي خاص ايران تعيين کننده و بازدارنده شده اند، بلکه ظلم ستيزي و مبارزه با استکبار در جهان راه باز کرده است.
رشد جمعيت و خسارت هاي ناشي از جنگ هاي مقطعي و نيابتي و بلاياي طبيعي ناشي از گرم شدن زمين، همه کشورها و ملت هاي جهان را آسيب پذير کرده است. نوآوري هاي تکنولوژي و صنايع ارتباطي، مردم جهان را بيش از پيش نسبت به آنچه در اعمال سياست هاي استعماري مي گذرد آگاه تر کرده و سرعت ناشي از زندگي ماشيني سطح توقعات را بالا برده است به نحوي که اگر در 70 ساال گذشته اتومبيل وسيله اي تفريحي به حساب مي آمد، اينک يکي از ضروريات زندگي در شهر و روستاهاست.
هجمه آزادانه اظهارات راست و دروغ در فضاهاي مجازي، همه کساني که حداقل يک تلفن همراه در دست دارند را به مطالعه و چشم گشودن به هر آنچه در جهان مي گذرد حساس و دلمشغول کرده است و بازتاب آن بر عقايد، سنت ها، فرهنگ ها و رفتارها و نهايتا اخلاق اعم از اخلاق طبيعي و علمي تأثيرگذار بوده است.
بسياري از شعارهاي ده سال يا پنج سال پيش هم ديگر شنونده ندارد. پول سرشار فروش نفت و گاز در کشورهاي عربي منطقه خليج فارس نه تنها براي آنها امنيت ايجاد نکرده بلکه گرگ هاي استعماري شرق و غرب براي بلعيدن ذخائر پولي آنها صف کشيده اند هرچند اقتصادشان که وابسته به دلارها و درآمدهاي نفتي ناشي از حمايت آمريکا و کشورهاي اروپايي رشد چشمگيري داشته است اما آنها در خانه ها و کاخ هاي شيشه اي نشسته اند که با يک پرتاب موشک آن مي شود که در کويت توسط صدام حسين شد.
اينک ايران بدون ترس از آمريکا و اسرائيل و ديگر کشورهاي حامي اروپايي آمريکا توانسته است قدرت نظامي و انقلابي خود را نشان دهد حداقل کشورهاي همسايه را به اين مهم آگاهي داد که بهتر است به ايران تکيه کنند و روابطشان را با ايران تقويت نمايند.
ايران هم در راستاي سياست خارجي جديد ترجيح داده با همسايگان روابط حسنه اي داشته باشد که نه فقط داد و ستدهاي اقتصادي را رونق دهد بلکه همبستگي کشورهاي اسلامي را در برابر قلدري و زورگويي آمريکا تقويت کند و از طرفي دشمني با ايران را که تحت فشار آمريکا مدتي اعمال مي شد به دوستي تبديل نماید.
در سياست داخلي هم با انتخاب رئيس جمهور جديد شاهد تغييرات و تحولاتي در راستاي وفاق ملي هستيم چنانکه گليم بافته شده نه چندان مناسب براي فضاي جديد در حال اصلاح و ترميم است. مسلما رويکرد سياست جديد داخلي با توجه به شرايط روز و مشکلات اقتصادي اصلاحاتي را رقم خواهد زد که رضايت عمومي را در پي داشته باشد. هرچند اين سياست به کندي و با تأخير در حال انجام است.
آنچه مي تواند مهم و داراي اهميت باشد حفظ و رشد منافع ملي، بازدارندگي از تجاوزات مرزي، حل مشکلات ناشي از حضور مهاجرين بيش از ظرفيت افغاني ها، پاسخگويي به نيازهاي معيشتي کارکنان و کارگران، رفع يا خنثي سازي تحريم ها، کاهش تورم و نظارت دقيق بر بازار و نرخ کالاها، کوتاه کردن دست واسطه ها و مبارزه با گرانفروشي، حل مشکل مسکن، به ويژه در کلانشهرها و رفع نگراني هاي ناشي از آسيب هاي محيط زيستي است.
ناگفته پيداست که ايران امروز، اگرچه در بسياري از علوم پايه توفيقاتي داشته است که زبانزد دشمنان هم هست اما در مواردي غفلت شده است که آسيب هاي اجتماعي آن کم نيست. از جمله سيستم شتر، گاو پلنگي اقتصاد که معلوم نمي کند، اسلامي است، سرمايه داري است يا سوسياليستي است. اين ملغمه ي اقتصادي که بیشتر به رانت خواران و فرصت طلبان سود رسانده تاکنون کاري از پيش نبرده است.
اينکه چه بايد کرد؟ آيا راهي جز پوست اندازي و طرحي نو در انداختن راه ديگري متصور است؟
طرحي که به نظر مي رسد در شرف اقدام است. تا چه پيش آيد؟
والسلام