وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    سرچشمه های قدرت  

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 14 ارديبهشت 1404 46 0
    سرمقاله 14 اردیبهشت 1404 اسماعیل عسلی                   سرچشمه های قدرت
    از زمانی که دونالد ترامپ ، چهره ی جنجالی و رئیس جمهور فعلی آمریکا از تجارت به ریاست جمهوری رسید این سئوال در ذهن بعضی جوانه زد که چرا یک تاجر باید رئیس جمهور آمریکا شود و به تعبیری دیگر تجارت چه ربطی به سیاست دارد ! این در حالی است که شماری از روسای جمهور آمریکا تا پیش از تصدی ریاست جمهوری شغل هایی غیرمرتبط و بعضا پرسش برانگیز داشته اند چنانچه جانسون هفدهمین رئیس جمهور آمریکا خیاط بوده ، گارفیلد بیستمین رئیس جمهور آمریکا که با ناصرالدین شاه خودمان معاصر بوده سرایدار مدرسه بوده ، روزولت در منطقه داکوتا گاوچران بوده ، ترومن لباس فروشی داشته ، جان اف کندی روزنامه نگار بوده ، جرالد فورد جنگلبان بوده ، کارتر نام آشنا کشاورز بوده ، ریگان بازیگر سینما بوده و جرج بوش هم ضمن فعالیت در حوزه نفت اهل باشگاه داری بوده است . در واقع اگر قرار باشد پرسش هایی از این دست مطرح شود دامن خیلی ها را خواهد گرفت . آمریکا از بسیاری جهات با سایر کشورهای جهان متفاوت است .ملت سازی در آمریکا به تدریج صورت گرفته و آنها از هیچ به همه چیز رسیده اند . چیزهایی که متعلق به دیگران بوده است ولی طرح اینگونه مسائل واقعیت ها را تغییر نمی دهد . کشوری که هر 33 ثانیه یک مهاجر را می پذیرد و ساکنان آن با چهارصد زبان و لهجه سخن می گویند و لباس خاصی را نمی توان به عنوان پوشش ملی این کشور معرفی کرد یک کشور عادی نیست . این کشور تمام موجودیت خود را مدیون مهاجران است . شماری از تحلیلگران وجود دولت سایه در آمریکا که افراد تشکیل دهنده ی آن تعزیه گردان اصلی در مدیریت کلان سیاست خارجی آمریکا و حتی دنیا هستند را دلیل حساسیت پایین مردم این کشور نسبت به شغل روسای جمهور می دانند . از همه مهمتر این که توان یک رئیس جمهور برای پاسخگویی به مطالبات شهروندان آمریکایی چنین پرسش هایی را به حاشیه می برد . باید اذعان داشت که وجود 4 دانشگاه برتر علوم سیاسی آمریکا در میان 10 دانشگاه برتر جهان که نیروهای مورد نیاز برای تقویت بدنه ی کارشناسی وزارتخانه ها را تامین می کنند و حتی پشتوانه ای برای به کار گرفته شدن آنها در سایر نقاط جهان نیز فراهم می سازند موجب می شود که این کشور بتواند از وجود مشاورین و کارشناسان خبره در حوزه های گوناگون بهره مند باشد .
    با کند و کاو در تاریخ ایران نیز می توان دریافت که راهیابی به میدان قدرت و سیاست از دیرباز منوط به داشتن پیش زمینه ی تخصصی نبوده است . توانایی گفتگو با زبان قدرت است که زمینه ی اقتدار را فراهم می کند . اغلب کسانی که بنیانگذار سلسله های پادشاهی در ایران بوده اند پیش از رسیدن به قدرت یا رئیس قبیله بوده اند و یا جنگاور و ماجرا جو و سرکش و قلدر و خودشیفته ، زیرا در آن زمان هژمونی لازم برای تصدی امور کشور از همین طریق به دست می آمد . کنجکاوی در مورد شغل اصلی زمامداران معمولا پس از عالمگیر شدن شهرت آنها صورت می گرفته به همین دلیل است که ما اکنون می دانیم که یعقوب لیث صفاری رویگرزاده بوده و امیرکبیر به عنوان فرزند یک آشپز ، سمت صدراعظمی خود را مدیون هوش سرشار و پشتکار بی نظیرش بوده و پله های ترقی را به مدد قائم مقام فراهانی طی نموده است .
    در عصر رواج مردمسالاری که اغلب سیاستمداران از طریق انتخابات به قدرت می رسند چون کسی نمی داند گردش روزگار چه درهایی به روی او می گشاید ، برنامه ریزی آموزشی برای تصدی امور سیاسی مگر در چارچوبی خاص که نظام های سیاسی با هدف تربیت نیروی مطیع و به زعم خودشان خودی طراحی می کنند مرسوم نیست .
    اغلب سیاسیون از ابتدا نگاهی تخصصی به این نوع از فعالیت نداشته اند بلکه معمولا پس از قرار گرفتن در مسیر فعالیت های ااقتصادی ، جتماعی و صنفی و حتی گاهی علمی و هنری و ورزشی به این نتیجه رسیده اند که برای هموار سازی راهی که به نظر آنها پر نشیب و فراز است گزینه ای جز دستیابی به قدرت وجود ندارد .
    آنچه موجب می شود که حساسیت ها نسبت به شغل اصلی یک سیاستمدار برجسته شود ، ناتوانی او در پیشبرد امور است زیرا مردم اگر چه ممکن است در اولین برخورد با فعالان در حوزه سیاسی تحت تاثیر ادعاها و وعده های آنها قرار گیرند اما به تدریج که مطالباتشان مورد غفلت قرار گرفت و وعده ها عملی نشد به اینکاره نبودن آنها پی می برند و به این فکر می افتند که جایگاه واقعی چنین کسانی کجا باید باشد !
    ترامپ اکنون با توجه به غوغایی که در دنیا به راه انداخته و انتظاراتی که ایجاد کرده به دنبال ساختار شکنی و انجام کاری متفاوت است که دولت در سایه ی آمریکا با توجه به ویژگی های شخصیتی اش او را با ریسک پذیری بالا برای رهایی آمریکا از مشکلات اقتصادی انتخاب کرده است. این آقا می گوید که اول آمریکا که البته حرف بی ربطی نیست زیرا اولویت هر سیاستمداری باید آسایش و رفاه مردم کشور خودش باشد تا بتواند فلسفه ی وجودی خود را توجیه کند ! بنابراین تا اینجای کار نمی شود به ترامپ ایرادی گرفت اما این که ایشان با چه ساز و کاری می خواهد بدهی های آمریکا را کاهش دهد و شغل ایجاد کند و به دنبال تغییر سیاست های جنسیتی ، مقابله با سقط جنین و حل مشکل مهاجرین غیرقانونی و برطرف سازی ناترازی تجاری آمریکا با چین باشد به کارآمدی ابزارهایی که مورد استفاده قرار می دهد برمی گردد .ترامپ ، تفنگ به دست به دنبال شکار می گردد آن هم شکار ضعیف ؛ این ضعف می تواند ریشه در مدیریت ، اقتصاد و نهایتا مشروعیت داشته باشد . از این رو کشورهایی که در تیررس شکارچیانی چون ترامپ قرار می گیرند باید ضمن استحکام پیوند خود با مردم که تضمین کننده ی مشروعیت آنهاست به رفع نقاط ضعف اقتصادی و مدیریتی خود بپردازند زیرا در زمانه ای که اقتصاد با سیاست پیوندی ناگسستنی دارد همه ی دولت ها به دنبال دستیابی به محبوبیت مردمی که زمینه ساز قدرت اقتصادی است هستند تا از مصونیت لازم در برابر هجمه های بیرونی برخوردار باشند . همان گونه که فهم و پی بردن به خواص پدیده ها و قوانین حاکم بر طبیعت بستر لازم برای ابزار سازی و صنعت و رفاه بیشتر را فراهم می سازد ، شناحت سرچشمه های قدرت و رمز و راز نهفته در مناسبات بین المللی نیز به سیاست مداران برای پاسخگویی به مطالبات مردمشان یاری می رساند.
     
    شماره روزنامه:8315
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در شنبه, 14 ارديبهشت 1404

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.