وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    خارج از متن زندگی        

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 24 بهمن 1401 94 0
    سرمقاله اسماعیل عسلی  خارج از متن زندگی      
    آشنایی عامه ی مردم با اصطلاحات کلامی دینی و تعابیر سیاسی آکادامیک در حدی نیست که بتوانند با تعریفی که از واژه های خاص ارائه می شود ارتباط برقرار کنند از این رو بسیاری از عناوین برای اکثریت مردم قابل ترجمه و فهم نیستند زیرا با زبان محاوره فاصله ی زیادی دارند . اما همین مردم قادر هستند که با شنیدن اسامی و عناوین مشاهیرسیاسی عصر کنونی برخی رویدادهای تلخ و شیرین را به یاد بیاورند برای نمونه بی گمان نام جرج بوش بسیاری را به یاد خونریزی های ناشی از اشغال افغانستان و جنگ عراق می اندازد و برخی نام های داخلی و خارجی دیگر نیز یادآور رویدادهایی هستند که خوشایندی و ناخوشایندی آنها در ذهن و زبان مردم بر کسی پوشیده نیست. 
    برای نمونه طالبان با اندیشه ای وام گرفته از اسلاف گمراه خود آمدند و اسامی مقدسی را بر پرچمی سفید نقش زدند و حرف هایی بر زبان آوردند که اگر چه برای مردم افغانستان قابل درک و فهم نبود اما نام این گروه برای مردم افغانستان با جنگ و کشتار و برخوردهای شگفت انگیز با مظاهر تمدن همراه است به طوری که در حال حاضر کمتر کسی در افغانستان پیدا می شود که با معنی و مفهوم واقعی طالبان بیگانه باشد . مردم افغانستان نمی دانند که طالبان در مدارس دینی پاکستان چه تعلیماتی را از سر گذرانیده اند اما این را می دانند که طالبان یعنی سطحی نگری و ظاهرسازی و مخالفت با زندگی روزآمد و ایستادگی در برابر هنرنمایی و تحصیل دختران و بر زبان آوردن حرف های بی ارزش. چنین تعریفی از طالبان در هیچ فرهنگنامه و کتاب لغتی پیدا نمی شود و اگر از خود طالبان هم پیرامون مفهوم این کلمه و عنوان سئوال شود ممکن است ساعت ها پیرامون عظمت معنای آن سخنرانی کنند و مدعی شوند که به دنبال اصلاح جهان و برقراری عدالت در تمامی کشورها هستند در حالی که حتی قادر به اداره یک بیمارستان هم نیستند . 
    زمانی اگر کسی از صدام حسین می پرسید که خودت را معرفی کن با صدایی غرا می گفت قهرمان عرب و مدافع بیت المقدس و محبوب مردم عراق ولی اگر از ساکنان مناطق جنوبی عراق می پرسیدید که صدام کیست می گفتند قلدری زورگو که به دنبال تحمیل دیدگاه های خود با زور توپ و تانک و موشک است . بنا براین صدام دو تا تعریف دارد . تعریفی که خودش از خودش ارائه می دهد و تعریف دیگری که مردم از او و کارهایش در ذهن دارند . 
    در پیوند با دغدغه های اجتماعی نیز می توان گفت : برای یک کارمند معمولی که سالهاست با تعاونی مسکن اداره اش درگیر است ، تعاونی مسکن یعنی سرگردانی اما تعریفی که از تعاونی مسکن در کتاب های علوم اجتماعی و اقتصادی ارائه شده معنایی دیگر را به ذهن متبادر می کند که خیلی اتو کشیده و آرمانی است . 
    برای یک کودک ، پدر یعنی اعتیاد و زندان و فرار از خانه و کتک کاری و برای کودکی دیگر پدر یعنی پناهگاه و امید و آغوشی گرم .
    آیا کودکان با استفاده از فرهنگنامه ها با مفهوم پدر آشنا می شوند یا این رفتار پدر است که مفهوم پدر بودن را برای آنها قابل فهم می کند . مدرسه برای دانش آموزی که قدرت خرید لوازم التحریر را ندارد و دائما از معلم بر سر ننوشتن تکلیف شب سرزنش می شنود ، یک معنا دارد و همین مدرسه برای دانش آموزی که با تجهیزات کامل پا به مدرسه می گذارد معنای دیگری پیدا می کند . 
    به راستی ما باید در کجا به دنبال معنی و مفهوم کلمات ، واژه ها و اصطلاحات باشیم؟! در لابلای فرهنگ نامه ها و بیانیه های قانونی و سخنرانی های رسمی و یا در بستر زندگی . 
    بعضی ها خیلی ناراحت می شوند از این که مردم برداشتی مغایر با آنچه خود دلشان می خواهد از برخی عناوین و اصطلاحات داشته باشند و توقع آنها این است که مردم برای آشنایی با مفاهیم برخی واژه های پر تکرار و فریبنده به فرهنگنامه ها و کتاب های درسی دانشگاهی مراجعه کنند در حالی که عموم مردم عملا در متن و بستر زندگی با مفهوم و مصداق برخی کلمات و عناوین و پست ها و مسئولیت ها آشنا می شوند . 
    وقتی به سراغ واقعیت زندگی می رویم نیز می بینیم که حق با مردم است زیرا طعم یک غذا زمانی احساس و تجربه می شود که خورده شود . از قدیم الایام هم گفته اند که با حلوا حلوا گفتن دهان کسی شیرین نمی شود و از دل عناوین پرطمطراق چیزی بیرون نمی آید مگر با رفتارهایی مردم پسند.  
    قابل انکار نیست که مردم جهان در عصر ارتباطات حس و درک خود را پیرامون همه چیز در جریان مناسبات اجتماعی و تعاملات جاری در بطن زندگی با یکدیگر به اشتراک می گذارند و نسبت به خیلی از چیزها به درکی مشترک می رسند و با تعاریف آکادامیک و آرمانی سر و کار ندارند . کلمه دوست یا رفیق در فرهنگنامه به معنی مصاحب و هم سخن و یار و همراه و سنگ صبور است اما برای کسی که حتی یک دوستی خوب را در زندگی تجربه نکرده چنین معادل سازی ها یی کارساز نیست . 
    به نظر می رسد تنها زمانی که مفهوم کلمات در فرهنگنامه با برداشتی که ما از مفهوم کلمات در زندگی داریم همراستایی داشته باشد می توان نتیجه گرفت که جامعه به خوبی اداره می شود . خارج از متن زندگی معانی کلمات بیشتر به آرزو شباهت دارند نه واقعیت !
     
    شماره روزنامه:7698
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در دوشنبه, 24 بهمن 1401

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3