وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    همرنگ فرهنگ

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 16 خرداد 1402 173 0
    سرمقاله "اسماعیل عسلی" 16 خرداد 1402         همرنگ فرهنگ
    جوامع بشري در طول تاريخ بارها شاهد لشکرکشي ها ، فتوحات ، شکست ها ، پيروزي ها و آمد و رفت حکام و فرمانروايان گوناگون بوده اند اما بسياري از اين اگر چه روي ادبيات و برخي تغييرات ظاهري و جابجايي افراد کليدي تاثيرگذار بوده اما تاثيرچنداني بر بهبود سرنوشت مردم نداشته است چرا که آن اتفاق اساسي يعني تغيير دروني مردم که پايه و بنيان تعيين سرنوشت است رخ نداده و به وقوع نپيوسته است . پر واضح است که آن اتفاق اساسي نه در سايه جنگ به دست مي آيد و نه پيوندي با رفت و آمد شخصيت ها دارد ، بلکه به دگرگوني مردم از درون مرتبط است لذا تا زماني که مردم از درون تغيير نکنند در بيرون اتفاقي نخواهد افتاد .
    اثبات اين موضوع هزينه ي زيادي ندارد . کافي است شما از يک کشور به کشوري ديگر برويد تا متوجه شويد که تفاوت وضعيت اجتماعي و معيشتي مردم رابطه ي مستقيمي با انتظارات و سطح مطالبات آنها دارد . حتي در مواردي وقتي از يک شهردر کشور خودمان به شهري ديگر مي رويم نيز متوجه تفاوت وضعيت مردم مي شويم .
    همين همسايه شرقي خودمان افغانستان را در نظر بگيريد که ظرف نيم قرن گذشته چند نوع حکومت را تجربه کرده است . از حکومت کمونيستي گرفته تا مدعيان مسلماني و دمکراسي تا اين که نهايتا دوباره طالبان بر سر کار آمدند . در تمامي اين سالها چون مردم تغيير زيادي نکردند و مناسبات بسته سنتي بر تعاملات اجتماعي حاکم بوده مطالبات مردم از سطح معيشت و زنده بودن فراتر نرفته است .
    گاهي حتي يک اتفاق مشابه در دو کشور دو نتيجه ي مختلف را رقم مي زند . مثلا در افغانستان زلزله مي آيد و در ژاپن هم زلزله مي آيد . در افغانستان تلفات و خسارات و تعطيلي و بي نظمي و غارت اموال و بي سر و ساماني را به دنبال دارد و در ژاپن حتي براي يک روز هم کارها تعطيل نمي شود . علت اين تفاوت به نگاه متفاوتي بر مي گردد که نسبت به زلزله وجود دارد . در جايي زلزله را ناشي از رويدادي طبيعي مي دانند که قابل مهار است و مي توان با استحکام بخشي سازه ها و بناها آن را کم اثر و خنثي کرد ولي اغلب مردم در افغانستان تنها کاري که مي کنند فرار از خانه و دعا براي جلوگيري از وقوع آن است  .
    برخي از کشورها از لحاظ ميزان بارندگي تفاوت چنداني با يکديگر ندارند اما در يک جا به دليل نبود فرهنگ صحيح مصرف از خشکسالي مي نالند و در جايي ديگر آب هاي موجود را در سطح و زير زمين به گونه اي مديريت مي کنند که بتوانند حداکثر استفاده را از آن ببرند .
    از باران و سيل و زلزله که بگذريم وقوع هر رويدادي در هر جامعه اي نتيجه ي متناسب با دانش و فرهنگ و ميزان مشارکت مردم در امور اجتماعي و احساس مسئوليت آنها دارد .
    در يک کشور انتخاباتي صورت مي گيرد و بهترين ها به نهادهاي مشورتي راه پيدا مي کنند و در جايي ديگر چنين اتفاقي نمي افتد .
    در بين کشورهاي صادر کننده ي نفت نيز چنين تفاوت هايي قابل مشاهده است به طوري که پول حاصل از فروش نفت در برخي از کشورها صرف رفاه مردم و اصلاح زيرساخت ها مي شود و در جايي ديگر صرف خريد سلاح و جنگ و مسايلي از اين قبيل .
    مفهوم بيمه ي درمان در يک جامعه يعني نداشتن دغدغه در زمان بروز بيماري و در جامعه اي ديگر بيمه ي درماني يعني دربدري و مورد بي اعتنايي قرار گرفتن در راهروهاي بيمارستان ها
    وجود معادن و منابع سرشار در يک کشور به توليد ثروت و توسعه مي انجامد و در جايي ديگر به رانت و اختلاس
    اين تفاوت ها در واقع به مردم باز مي گردد که در چه سطحي از دانش و فرهنگ و مطالبه گري هستند .
    گاهي معلمي در يک کلاس فرصت سر خاراندن پيدا نمي کند زيرا دانش آموزان اهل پرسش و مطالعه و دقت نظر هستند و در کلاسي ديگر اکثريت دانش آموزان منتظر به صدا درآمدن زنگ پايان کلاس هستند تا احساس راحتي کنند . گاهي مي بينيم که مسئولين امور ورزشي مي گردند و يک مربي موفق را پيدا مي کنند و با او قراردادي ميلياردي مي بندند و زماني که نتيجه نمي گيرند آن مربي را با توپ و تشر از کار برکنار مي کنند در حالي که همين مربي در جايي ديگر مي تواند نتايج بهتري بگيرد زيرا در فضايي مناسب تر قادر به نتيجه گيري است .
    بر اين اساس به نظر مي رسد که برخي از گلايه ها محلي از اعراب نداشته باشد زيرا همه چيز را مردم تعيين مي کنند و معمولا در هر جامعه اي وقتي خيلي خوب دقيق مي شويم مي بينيم که همه چيزها با يکديگر جور هستند . هم آدمهايي که برجسته مي شوند و هم ورزش و هم کار و هم اقتصاد و هم وضعيت آب و هوا و محيط و زيست .اصولا در جوامعي که مطالبات اصلي از سطح معيشت بالا نمي رود ، اتفاق خاصي نمي افتد و تحول به سراب بيشتر شباهت دارد ، زيرا اکثريت اين گونه مي خواهند البته نه با زبان بلکه با نوع رفتار و نحوه ي مطالبه گري چرا که با زبان بي زباني مي گويند که ما مي خواهيم اين گونه باشيم . همرنگ فرهنگمان .
     
    شماره روزنامه:7775
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در سه شنبه, 16 خرداد 1402

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3