وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    تا چه پيش آيد

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 14 مرداد 1402 375 0
    سرمقاله "اسماعیل عسلی" 12 مرداد 1402        تا چه پيش آيد
    هر از چند گاه که يکي از چهره هاي علمي و ادبي و هنري در شيراز دار فاني را وداع مي گويد و تشييع کنندگان دغدغه ي محل دفن مشاهير را زمزمه مي کنند و زخم کهنه ي نبود مکاني براي خاکسپاري شخصيت هاي علمي و ادبي شيراز دهان باز مي کند شاهد اظهار نظرهاي پراکنده اي از سوي افراد مسئول و غير مسئول هستيم اما پس از مدتي مانند غذايي که از دهن افتاده و يا تنوري که هيزمش به خاکستر تبديل شده باشد کم کم به فراموشي سپرده مي شود . شايد هم اراده اي محکم و انگيزه اي قوي پشت اين ماجرا نيست چرا که اولا اهل علم و هنر معمولا چنين مطالبه اي را شخصي تلقي نمي کنند زيرا مانايي و ماندگاري نام خود را نه در محل دفن بلکه در آثار برجاي مانده از خود مي بينند و اگر در جايي هم زمزمه اي مي کنند معمولا چنين درخواستي را در پيوند با هويت شيراز قابل طرح مي دانند زيرا از شيراز به عنوان يکي از مقاصد مهم گردشگري در ايران و جهان ياد مي شود لذا انتظار مي رود که مدفني فراخور جايگاه فرهنگورانش داشته باشد به طوري که اگر يک گردشگر ايراني و يا خارجي به دنبال فهرستي از شخصيت هاي تاثيرگذار معاصر در زمينه  هاي هنري ، علمي ، صنايع دستي و ورزشي و ... باشد بتوان او را به مکاني مشخص هدايت کرد . اهل دانش و هنر به لحاظ دغدغه هاي انديشگاني و تمرکزي که روي کار خود دارند ضرورتي نمي بينند که شخصا پيگير چنين موضوعي باشند و زوري هم ندارند و اغلب هم اهل معامله و تهاتر بر سر اين موضوع نيستند و کار خودشان را مي کنند و بيشتر به دنبال ماندگاري در تاريخ و جايگير شدن به شيوه اي معقول و تجربه شده در ذهن و دل و زبان مردم هستند . ناگفته نماند که نمي توان براي اين موضوع متولي خاصي در نظر گرفت . اگر بگوييم اداره ي اوقاف ؛ پاسخ اين است که تا زماني که باغ يا زميني توسط خيرين و واقفان براي اين امر در نظر گرفته نشود چنين وظيفه اي براي اداره ي اوقاف موضوعيت پيدا نمي کند . شهرداري نيز براي اتخاذ چنين تصميمي نيازمند مصوبه ي شوراي شهر است که معمولا در چنين مواردي هماهنگي با استانداري وفرمانداري و حتي برخي از نهادها و اداراتي که به صورت رسمي و غير رسمي نظر و ديدگاه خود را در چنين موضوعاتي موثر مي دانند از اوجب واجبات است که متعاقب آن مهمترين کار در اين ميان همسو کردن ديدگاه ها بر سر مکان و سپس افرادي است که به زعم متوليان امر در خور چنين پاسداشتي هستند که البته اين مسئله براي خودش مي تواند راه حلي داشته باشد به طوري که صاحب نظران تمامي رشته هاي علمي و هنري نمايندگاني جهت حضور در مجمعي خاص و تصميم گيرنده در اين خصوص داشته باشند و صلاحيت ورود به چنين بحثي براي آنها تعريف شده باشد به طوري که پس از اعلام خبر مرگ يکي از شخصيت ها جلسه اي تشکيل شود و برآيند اظهار نظرها در اين خصوص مطمح نظر قرار گيرد و عملياتي شود ؛ البته همان بهتر که چنين مسئوليتي از روي دوش دولتي ها و نهادهاي رسمي برداشته شود چرا که نگاه رسمي به موضوعاتي از اين قبيل دامنه ي پرنوساني دارد و کار را به چانه زني هاي آغشته به اغراض حاشيه اي مي کشاند که در شان اهل هنر و دانش و مشاهير معاصر شيراز نيست .
    به موازات اين که بحث جانمايي محلي براي دفن مشاهير شيراز در پيچ و خم اما و اگرهاي فراوان سلانه سلانه دنبال مي شود ، کساني که تعيين چنين مکاني را با اهداف گردشگري دنبال مي کنند جانمايي آن را در بهشت احمدي و حتي دارالرحمه شيراز برنمي تابند و گورستان دارالسلام که به لحاظ مدفون بودن برخي از چهره هاي نامي در آنجا جايگاهي تثبيت شده دارد را ترجيح مي دهند . بعضي از مناسب بودن باغ جهان نما براي چنين امري سخن مي گويند که هم اکنون در اختيار شهرداري است و البته فضاي آزاد قابل توجهي هم دارد. ضمن اين که چربش صبغه ي گردشگري باغ جهان نما از چند جهت از جمله نزديکي به آرامگاه حافظ و سعدي و دروازه ي قرآن و آرامگاه خواجوي کرماني و هفت تنان و .. چنين کارکردي را موجه تر جلوه مي دهد  .
    بعضي از افراد ترجيح مي دهند که به پايمردي خيرين و نيکوکاراني که دغدغه ي فرهنگي هم دارند باغي در يکي از مناطق خوش آب و هواي شيراز خريداري و به اين مهم اختصاص پيدا کند و با نظر و ميدان داري مهندسين و طراحان خوش ذوق آماده سازي شود تا تصميم گيري در خصوص چنين موضوعي در گرو برخي ملاحظات آميخته با نگاه هاي رسمي و پرنوسان نباشد . هر چند ديدگاه ها در اين مورد يکسان نيست و بسياري ترجيح مي دهند که چنين مکاني به محل قبرستان عمومي متصل باشد تا همه ي مردم از فرصت بازديد آن بهره مند باشند ، کما اين که در بهشت زهراي تهران و ابن بابويه شهر ري ، تخت پولاد اصفهان ، مقبره الشعراي تبريز ، مقبره الشعراي خراسان در کنار تربت حکيم ابوالقاسم فردوسي شاهد دفن برخي از شخصيت ها هستيم که البته بعضا مانند فضاي پيراموني آر امگاه حافظ با محدوديت هايي نيز همراه است . به هر تقدير اين که در زمان مسئوليت کدام استاندار ، شهردار و کدام دوره از فعاليت شوراي شهر شيراز مسئله ي جانمايي محلي براي دفن مشاهير شيراز نهايي مي شود و تحقق پيدا مي کند بايد شکيبايي به خرج داد و منتظر ماند تا چه پيش آيد
     
    شماره روزنامه:7823
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در شنبه, 14 مرداد 1402

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.