وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    بریدن از گذشته و بیگانگی با آینده  

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 25 مهر 1402 248 0
    سرمقاله اسماعیل عسلی 25 مهرماه           بریدن از گذشته و بیگانگی با آینده
    بر اساس یک آمار خوش بینانه از هر 8 نفر ساکن روی کره خاکی یک نفر از بیماری روانی رنج می برد . دانستن همین نکته کافی است تا در مقام داوری و ارزیابی رفتار کسانی که پیرامون ما زندگی می کنند بدون توجه به این مسئله سخن نگوییم. صرف نظر از افراد عادی که تاثیر رفتارشان روی زندگی دیگران چندان تعیین کننده نیست ، کسانی هستند که در موقعیت های ویژه ای قرار دارند ، لذا از آنجایی که مشخص نیست این قبیل افراد چه سهمی در این آمار کلی داشته باشند به نظر می رسد که در بوته ی ابهام بودن چنین مسئله ی مهمی چندان خوشایند نباشد .اصولا غربالگری و تشکیل پرونده برای کسانی که از این نظر انگشت نما هستند به صورت طبیعی توسط خانواده ها و در مواردی کلینیک های تخصصی صورت می گیرد اما کم نیستند افرادی که از پذیرش بیماری خود و اقدام برای درمان ابا دارند زیرا به غلط تصور می کنند که با قبول چنین واقعیتی دیگر شخصیتی جدی و در خور اعتنا نخواهند داشت و دیگر کسی برای آنها تره هم خرد نخواهد کرد . بیماری های روانی از منظر متخصصین به انواع گوناگون تقسیم می شود که تشخیص برخی از آنها برای هر کسی امکان پذیر نیست .چه بسا کسانی که خود را متعادل می دانند اما از موازنه ی درونی برخوردار نیستند ؛ ضمن این که برخی از بیماری های روانی آنچنان انرژی بخش و انگیزه دهنده است که می تواند به خلق یک اثر بزرگ و یا انجام کاری شگرف منجر شود . لئون تولستوی ، سیلویا پلات ، ویرجیانا وولف ، فرانتس کافکا ، امیلی دیکنسون ، اچ وی لاوکرفت ، ارنست همینگوی و چالز بوکوفسکی از جمله کسانی هستند که هم خودشان و هم دیگران در باره ی ابتلای آنها به اختلال دوقطبی و افسردگی حاد سخن گفته اند . شاید همین موضوع موجب گردیده که برخی بر این باور باشند که بین نبوغ و جنون می تواند رابطه ای وجود داشته باشد .
    اگرچه همواره این گونه نیست که اختلالات روانی به خلاقیت و فعالیت مثبت و سازنده بیانجامد بلکه گاهی افراد مبتلا به نارسائی های روحی و روانی خصوصا اگر قدرتی داشته باشند رفتارهای مخربی از خود نشان می دهند که نه تنها برای خودشان بلکه برای جامعه زیانبار است . کما این که برخی از پژوهشگران پس از مطالعه ی زندگی هیتلر نهایتا به این نتیجه رسیدند که وی دارای نشانه هایی از اختلال اسکیزوفرنی بوده و به همین دلیل هم دست به خودکشی زده است . برخی از سیاستمداران بسیار خودشیفته نظیر دونالد ترامپ که از تمجید خود توسط دیگران کیفور می شوند و برای خودشان از زبان این و آن عناوینی پرطمطراق دست و پا می کنند ، دچار بیماری نارسیسیستیک هستند که نشانه های آن رفتار تهاجمی و اظهار نظرهای ضد اجتماعی است . پزشک مخصوص استالین بیماری او را پارانوئید تشخیص داده بود . بی گمان اگر در گذشته های دور هم امکان بررسی رفتارهای افراد شهیری چون نرون ، آتیلا ، چنگیز و آقامحمدخان و ... وجود داشت چه بسا ما با فهرستی بلند بالا روبرو بودیم که بیانگر ابتلای بسیاری از کسانی که سمت و سوی تاریخ را عوض کرده اند به بیماری روانی باشد .
    شیمون پرز یک بار نتانیاهو را دیوانه خطاب کرده بود. البته اینگونه نیست که همه ی آدم ها از ابتدا دچار عدم تعادل روحی باشند بلکه گاهی نوع فعالیت افراد آنها را در معرض افسردگی قرار می دهد برای نمونه گفته می شود که یک سوم ورزشکاران المپیکی که دائما در معرض استرس و تغییر جایگاه خود در جدول مسابقات هستند به افسردگی مبتلا می شوند . همینگونه است فعالیت مطبوعاتی و رسانه ای در جوامع پرچالش که ظرفیت پایینی برای تبادل نظر و نقد و تحلیل واقع بینانه وجود دارد.
     شاید همین موضوع موجب گردیده که شغل آنها در فهرست مشاغل پرخطر قرار گیرد . اما در عین حال تفاوت زیادی وجود دارد بین کسانی که قبل از ورود به عرصه ی کار و قبول مسئولیت مشکل روانی داشته اند و سبک زندگی آنها را نامتعادل بار آورده با کسانی که تحت تاثیر جو عصبی حاکم بر محیط کار آسیب می بینند !
     گاهی ما از یک مربی بزرگ بین المللی در عرصه ی فوتبال که نتایج کارش بازتاب گسترده ای دارد رفتاری را مشاهده می کنیم که باور پذیر نیست اما باید پذیرفت که وقتی کسی با ظرفیتی مشخص در تیررس انتظارات نامعقولی قرار می گیرد و آبرو و حیثیت یک ملت یا باشگاهی پرطرفدار با رفتار و تصمیمات او گره می خورد ، ترس از شکست آنچنان فشاری بر او وارد می کند که دیگر قادر به کنترل رفتار خود نیست . از برخی سیاست مداران و اهل هنر و ورزش و فعالان حوزه های علمی که بگذریم می رسیم به فرزندانمان که در دنیایی لبریز از چالش و تنش و برخورد و رفتارهای متناقض و انتظارات نامعقول و رویدادهای غیرمترقبه زندگی می کنند . پر واضح است، نسلی که در آینده جای ما را می گیرد هرگز نمی تواند آرامشی که ما زمانی در دوران نوجوانی و جوانی داشتیم را تجربه کند .
    تصور کنید زمانی یک کودک کلاس دومی مجموع واژه هایی که می توانست تلفظ کند و به مفهوم آنها پی ببرد از 500 واژه تجاوز نمی کرد اما اکنون کودکان معمولی عصر ارتباطات چندین برابر این میزان واژه را می فهمند و آن را در محاورات روزمره به کار می برند و به همین نسبت اخباری از حوادث گوناگون به گوش آنها می رسد و چیزهایی می بینند و می شنوند که روزی چند بار باورهای آنها را شخم می زند . این روزها خانواده ها نباید از ابتلای فرزندشان به نوعی از بیماری های روانی ترسی داشته باشند چرا که تضاد ایجاد شده بین سبک زندگی مدرن و قالب های سنتی تربیتی، بچه ها را دچار گونه ای احساس بلاتکلیفی می کند که بالاخره چنین احساسی ممکن است در لباس یک رفتار غیرمتعارف خود را نشان دهد . از آنجایی که انتظارات خانواده ها از فرزندانشان براساس تصوری که از توانایی های آنها دارند شکل می گیرد ، کشف دیرهنگام برخی از نارسایی های روانی در کودکان می تواند پیامدهای زیانباری داشته باشد . ما اکنون با جهانی افسارگسیخته روبرو هستیم و اذهان عمومی لحظه به لحظه با اخباری ناگوار مواجه می شوند که باید در برابر آن واکنشی متناسب داشته باشند . برآیند چنین واکنش هایی تدریجا به ظهور یک هویت جمعی می انجامد . مسلما اگر هویت های نوپدید با بن مایه های فرهنگی همخوانی نداشته باشد نتیجه ای جز گسستن از گذشته و بیگانگی با آینده نخواهد داشت .
     
    شماره روزنامه:7883
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در سه شنبه, 25 مهر 1402

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3