سرمقاله 14 آذر 1402 محمد عسلی یادکردی از روند انتشار بیست و هشت ساله ی عصر مردم فرزندم!
در آغاز زایش، شوری بود و عشقی که همه جوانی را در قالب تلاشی گذاشتی که اجتناب از آن امکانپذیر نبود. روزنامه بودی به روزگاری که چشم های کنجکاوی تو را هر روز ورانداز می کرد تا بداند کیستی و چه می خواهی؟
من بودم با اندک تجربه ای از ده سال تلاش مضاعف در روزنامه کیهان که هم می نوشتم و هم می نشستم پشت میزی به امید رغبتی برای فروش و به هر ماه گزارشی از آنچه حاصل شده است که به نظر می رسید تلاشی عبث نمی بود زیرا یاد گرفتم که امور تدارکاتی روزنامه را چگونه به انجام رسانم.
وقتی در 14 آذرماه 1374 تو زاده شدی فقط یک اتاق در ساختمان مدرسه صدرا در اختیار 3 نفر یاران آغازین قرار گرفت که می شد هفته ای یک شماره به صورت دستی طراحی کرد توسط آقای امین عطایی که بعد از چند سال تجربه صفحه آرایی به تازگی از روزنامه خبر جنوب خداحافظی کرده بود.
و آقای سیروس رومی که آشنایی را در آموزشکده تربیت معلم و روزنامه کیهان با من می داشت و برای یک سالی سردبیری را عهده دار شد.
و استاد امین فقیری که دست یا علی اش در گذر از 28 سالگی هنوز در دستم هست و با هم ایستاده ایم. زیرا نوشتن عشق اوست!
و همزمان آقایان استاد ابوالقاسم فقیری، مرحوم حسن امداد، استاد عبدالعلی دستغیب، مرحوم جمشید صداقت کیش، مرحوم جهانشاه سی سختی و مرحوم صادق همایونی، محمد رضا آل ابراهیم، عبدالرحمان مجاهدنقی، دکتر رضا پرهیزکار، شاپور پساوند، منصور رستگار فسایی، ایرج صف شکن، عباس بیاتی، محمد کشاورز، کیوان نریمانی و آقای معصومی و... بودند و هنوز کسانی هستند که با روزنامه پیوند دارند و... از ماندگان بسیاری که در طول سالیان به روزنامه عصرمردم وفادار ماندند از جمله دکتر حمداله آصفی که تلاشی مضاعف برای نظم بخشیدن به سیستم اداری روزنامه را در پرونده خدمتی خود صادقانه در ثبت به یادگار دارد.
و نیز شهریار مندنی پور و محمد ولی زاده که بانی انتشار هفته نامه و بعدا ماهنامه ادبی- هنری عصر پنجشنبه شدند. آری تو قد کشیدی، رشد کردی، بلند شدی و در کشور شناخته شدی چنانکه چون دانشگاهی دانشجویان چندی را به دیگر نشریات به تکامل بردی. محمد رسول اف اولین خبرنگار روزنامه عصرمردم بود که چند ماهی بیش دوام نیاورد و گفت: نمی تواند با مدیریت هرمی ادامه دهد.
بعد جواد روح آمد ویراستاری روزنامه را عهده دار شد هنوز نوجوان بود 17-18 ساله اما چنان درخشید که به جای سردبیری تمشیت امور می کرد. از صفحه آرایی و ویراستاری تا انتخاب تیتر به استادی آموخت. سپس در دانشگاه خبر تهران پذیرفته شد و رفت در صدای عدالت سردبیر شد و اینک با گذر از هفت خان وادی روزنامه نگاری سردبیر روزنامه وزین هم میهن است و هم چنان می درخشد. نعمتی آمد چند سالی خبرنگار شد و چون این هنر آموخت به سرپرستی روزنامه اطلاعات منصوب شد. همکاران خوش ذوق که هر کدام گوشه گلیم روزنامه را گرفتند را فراموش نمی کنم خانم ها فریده برازجانی، افسانه امیری، ونوس قره باغی که از گزارشگران و نویسندگان روزنامه نوپای عصر بودند و استاد احمدرضا سهرابی که از آغاز تاکنون حس بودنش با کاریکاتورهای روزانه و نجابت خبرنگاری اش به مشام خوانندگان به هر بامداد می رسد. و خانم زهرا جعفری که یکی از خبره ترین خبرنگاران روزنامه است اگر فراغتی از جلسات بیابد که قلم زند. آری روزنامه عصرمردم را سردبیرانی چون اسماعیل عسلی و دکتر محمدرضا خالصی هم تجربه کردندکه اولی هنوز در روزنامه نفس می کشد و احساس مسئولیتش ستودنی است و دومی که ترجیح داد دورادور با روزنامه همکاری قلمی داشته باشد. فراموش نمی کنم هنرمندان عکاس و نویسنده ای چونان استاد حسن مشکین فام، مهدی آراسته، علی گزبلند و چند تنی دیگر که کم یا زیاد با روزنامه همکاری داشته اند. از نویسندگان قدیم و جدید استادانی چون عبدالعلی دستغیب که از آغازین شماره تا به اینک آثار قلمی اشان در روزنامه عصرمردم چاپ می شود و گهگاه حضور گرمشان را در دفتر مغتنم می شمارم. و زوج همراه سینمایی نویس خانم معصومه دهقان پیشه و سعید بناکار نیز از یاران باوفایند. احمد و اسماعیل اکبرپور و ساسان دسی. صمد مهماندوست و ایرج زبردست نیز از جمله کسانی اند که قلم فکرشان در روزنامه چرخیده و در زمان هایی از آثارشان مخاطبان بهره برده اند. یادداشت های صفدر دوام نیز نمونه ای از علاقه ایشان به تحلیل و نقد هنرمندانی است که بیشتر در شعر و ادبیات فارسی شهرتی دارند. لازم می دانم از شاعران بنامی که تا بودند با روزنامه عصرمردم پیوندی عمیق داشتند ذکر خیری نمایم.
زنده یادان منصور اوجی، پرویز خائفی، حسن امداد، علی مزارعی و نیز استاد صدرا ذوالریاستین که عمرش دراز باد تعاملات و مراوداتی برای چاپ آثارشان با روزنامه عصرمردم داشتند. و جوانانی که ذکر نام آنها خود کتابی قطور می طلبد که از حوصله این نوشتار خارج است.
اینک با گذشت 28 سال و در آغاز ورود به بیست و نهمین سال روزنامه عصرمردم با همت یارانی به حیات خود ادامه می دهد که نیروی محرکه آنان عشق است و عشق. عشق به نوشتن، بودن و خواندن. به سردبیری استاد اسماعیل عسلی که هم در شعر دست والایی دارند و هم در نویسندگی سرمقاله هایی که بیش از دو دهه استمرار داشته است و آقایانی مانده اند به وفاداری و دوستی چونان احمدرضاسهرابی، عباسعلی عسلی، سید مهدی فلسفی زاده، محمد شرقی، علیرضا شریفی، صفدر دوام و خانم ها زهرا جعفری، انسیه گلریز خاتمی، میترا چراغ پور، فهیمه نظری، مرضیه باقی پور، آزاده دهداری، شهسوار تابع خلیلی، میکاییل آسمانی نژاد، نسیم عبدالعلی، آزاده دهداری و آوا نعمت الهی. من تحلیلی جز این ندارم که 28 سال برای عمر فرزندی که روزنامه عصرمردم می خوانمش گرچه سن جوانی است اما سن پختگی و تجربه نیز می تواند باشد. هفته نامه هایی مانند عصر اوز، عصر نیریز، عصر مرودشت، عصر فسا که به همت آقایان احمد خضری، دکتر غلامرضا شعبان پور، توکلی، شادمانی و خانم انسیه گلریز خاتمی بیش از دو دهه استمرار داشته اند نیز از فرزندان روزنامه عصر مردم می باشند که نقطه عطفی در شهرستان های استان فارس و اعتلای فرهنگ روزنامه خوانی است. امیدوارم علیرغم مشکلات مالی و تدارکاتی که روز به روز بیشتر می شود روزنامه بتواند بماند هرچند هنوز نوسفر است و راه مقصد دراز. آنچه برای ما بیش از حیات روزنامه مهم بوده تلاشی در جهت تکریم شهیدان وطن و قدرشناسی از مخدومان صدیق که توانسته اند امنیتی نسبی در کشور ایجاد کنند و مرزهای میهن اسلامی را در برابر تهاجمات بی وقفه نظامی و جنگ نرم حفظ کنند.
ما سعی کردیم به دور از هیاهو و غوغاسالاری در تنویر افکاری عمومی و پرهیز از دروغ و تشویش اذهان عمومی آهسته و پیوسته اما محکم و استوار با حفظ اصول اولیه رهرو این وادی پرخطر باشیم که 28 بار دادگاه های مختلف را پشت سر گذاریم. بی آنکه در این باب قلمی زده باشیم و خبری را رسانه ای کنیم خوانندگان عزیز و ثابتی داریم که تن گرم کاغذ روزنامه را در بامدادان چونان نانی گرم بر سر سفره شان دارند و با پیکی، پیامکی، صدای زنگی دست مریزاد می دهند و دلمان به آنها که قدر می دانند خوش است و از آنان که چندان رغبتی به مطالعه ندارند گله ای نداریم. جز آنکه در فضای مجازی روزنامه را منعکس می کنیم آنقدر که رغبتی حاصل آید تا چه پیش آید.
و اما ای فرزندی که قدم در 29 سالگی می گذاری بدان که کسانی چونان مسعود روسفید، صدرالله بهرامی نژاد، فرزاد شعله، محمدرضا حکمت و محمد شرقی بعضا شبانگاه تا بامدادان کوشیدند تا از تنور چاپخانه گرم و نرم بیرون آیی و به هر پگاه در خورجین موتورسواران که سرپرستی آن را محمدصادق درنیانی عهده دار است نسیم روح بخش همراهی را احساس کنی.
بمان و بماناد تا آن زمان که به رسالت خود پای بندی.
والسلام