وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    زند ه بود ن یا زند گی کرد ن  

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 30 دی 1402 318 0
    سرمقاله 1 بهمن 1402 اسماعیل عسلی              زند ه بود ن یا زند گی کرد ن
    کم و زیاد  شد ن جمعیت هم د رد  بی د رمانی است . زمانی بود  که طبیعت کار خود ش را می کرد  و طی هزاران سال جمعیت جوامع انسانی از طریق بیماری های خطرناک مهار می شد  ضمن این که جنگ ها و سوانح طبیعی و مهاجرت ها و خشکسالی ها نیز روی این موضوع بی تاثیر نبود  . د ر واقع از یک طرف زاد  و ولد  بی حساب و کتاب بود  و جلوگیری معنایی ند اشت و چه بسا تابو و ممنوعه تلقی می شد  و از طرفی د یگر مرگ و میرهای وحشتناک و نیاز به کمک کار و حامی ، مرد م را به زاد  و ولد  هر چه بیشتر تحریض می کرد  . پس از کشف انواع واکسن ها و بهبود  وضعیت بهد اشتی و پیشرفت های رخ د اد ه د ر حوزه ی پزشکی به تد ریج مسئولیت کنترل جمعیت تا حد زیادی از روی د وش طبیعت برد اشته شد  و به د ست خود  انسان ها افتاد  که برخلاف طبیعت مکانیسمی د رست و حسابی ند ارند  به طوری که د ر یک جا شاهد  انفجار جمعیت هستیم و د ر جایی د یگر پیری جمعیت ! زمانی بود  که واژگونی هرم جمعیتی بیشتر برای کشورهای توسعه یافته مشکل ساز بود  اما اکنون حتی کشورهای د ر حال توسعه و جهان سومی هم شاهد  تغییر شاخص های جمعیتی هستند  . تغییر سبک زند گی و تعاریف جد ید ی که برای آموزش و تغذیه و تربیت فرزند ان ارائه می شود  د یگر شرایط گذشته را برنمی تابد  و حتی ناآگاه ترین زوج ها نیز به د لیل مواجهه با مشکلات گوناگون که بخشی از آن جنبه ی ماد ی و معیشتی د ارد  و بخش د یگر آن به سبک زند گی برمی گرد د  زیر بار فرزند آوری بالا نمی روند  . امروزه همه با چرتکه اند ازی ، برای صاحب فرزند  شد ن نیازمند  هماهنگی با صاحبخانه ، بقالی سرکوچه ، د اروخانه ، مد رسه و د انشگاه هستند  . پیری جمعیت هم مثل خشکسالی به همه جای د نیا سرکشی می کند  و به قول معروف آسیاب به نوبت!
    د ر جامعه ما از یک سو آمار اعتیاد  و تصاد فات و مهاجرت نیروهای انسانی فهیم و متخصص مثل قوز بالا قوز د ر کنار کاهش زاد  و ولد  به جان جمعیت توانمند  افتاد ه و از سویی د یگر صند وق های بازنشستگی به حیات خلوت د ولت ها تبد یل گرد ید ه همچنین روند  کاهش نیروهای شاغل و افزایش جمعیت بازنشستگان کار را به جایی رسانید ه که د رصد  قابل ملاحظه ای از حقوق بازنشستگان اعم از کشوری و لشکری و تامین اجتماعی توسط د ولت پرد اخت می شود  به طوری که متعاد ل سازی حقوق بازنشستگان با توجه به تورم موجود  د ر صد ر د غد غه های اقتصاد ی قرار گرفته و عد ه ای را بر آن د اشته که برای جبران این نقیصه به سبک برخی از کشورهای اروپایی به افزایش سن بازنشستگی روی خوش نشان بد هند  که مخالفین زیاد ی د ارد  .
    پایین آمد ن جمعیت خانواد ه ها موجب گرد ید ه که خانه های بزرگ که زمانی جولانگاه هفت تا 10 فرزند  بود  به محل خمیازه کشید ن سالمند ان تبد یل گرد د  و پس از مرگ آنها وراث با لود ر و بیل و کلنگ به جان خانه ی پد ری می افتند  و برجی بالا می آید  تا زن و شوهری نهایتا با یک تا د و فرزند ی د ر آن زند گی کنند  .
    کمبود های عاطفی ناشی از ند اشتن خواهر و براد ر نوجوانان را به سمت د لخوشی های گذرا سوق می د هد  و نسلی بهانه گیر و کم حوصله و پرخرج و تنبل و متکی به د اشته های پد ر و ماد ر بارمی آورد  با کیفیت پایین تحصیلی و راند مان خفت بار تربیتی ، آن هم د ر شرایطی که راه های گوناگونی برای یاد گیری و کسب تجربه د ر عصر ارتباطات وجود  د ارد  ! بد ون ترد ید  نسلی که قرار است سکان فرد ای کشور را د ر د ست بگیرد  اغلب یا فاقد  توانایی و سواد  و تجربه و عزم و اراد ه ی لازم است و یا این که از انگیزه ی بالایی برخورد ار نیست! عد م تحقق بسیاری از برنامه ها و طرح ها و مشکلات مربوط به بیمه و د رمان و معیشت و بی ثباتی های اقتصاد ی موجب گرد ید ه که خانواد ه های جوان به وعد ه های مرتبط با بهبود  وضعیت مسکن و معیشت بی اعتماد  بود ه و ریسک پذیری بالایی برای فرزند  آوری ند اشته باشند  . از طرفی د یگر امکان این که مجلس زیر بار تصویب قوانینی برود  که د ولت را ملزم نماید  تا معیشت و مسکن و تحصیل رایگان و شغل تمامی موالید  را تضمین نماید  و به نوعی بیمه کند  نخواهد  رفت و اختصاص مسکن به خانوارهای سه فرزند ی نیز زمانبری بالایی د ارد  و فعلا شامل خانواد ه هایی می شود  که د یگر نیازی به مشوق ند ارند  و تعد اد  فرزند ان خود  را به سطح قابل قبولی رسانید ه اند  . تغییر سبک زند گی نیز اثر پند  و موعظه را به سطح خانواد ه های مذهبی تقلیل د اد ه و مرد م رابطه ای فرازمینی بین نان و د ند ان نمی بینند  . د ر زمانه ای که کمتر کاسبی زیر بار معامله نسیه می رود  چگونه می توان انتظار د اشت که خانواد ه های جوان از نرد بان وعد ه هایی که د ر باغ سبز نشان می د هد  بالا بروند  . با نهایت تاسف و بر خلاف انتظار حتی خانواد ه های توانمند  که قاد ر به تامین هزینه 50 فرزند  هم هستند  زیر بار فرزند آوری نمی روند  چه رسد  به خانواد ه های اجاره نشین و کم د رآمد  . برخی کشورهای توسعه یافته با استقبال از پد ید ه ی مهاجرت مشکل کمبود  نیروی کار را برطرف می کنند  اما ایران چنین شرایطی را ند ارد  و اغلب مهاجرت هایی که به ایران صورت می گیرد  به جای آن که به رفع معضلات اقتصاد ی و اجتماعی بیانجامد  ، مشکل زاست . زیرا کسانی که به ایران هجوم می آورند  د ر آیند ه ای نه چند ان د ور روی ترکیب جمعیتی نیز تاثیر منفی خواهند  گذاشت و اغلب جایگزین نیروهای کارگری می شوند  و د ر نقطه ی مقابل آن مهاجرت از ایران هزینه های ماد ی و معنوی زیاد ی بر کشور تحمیل می کند  و فریاد رسی هم نیست ! با توجه به این واقعیت ها گاهی این پرسش مطرح می شود  که جامعه ی ما چگونه مد یریت می شود  ؟ د ر بحث جمعیت باید  به د نبال راه حلی بینابینی باشیم . این که بگوییم کشور ما ظرفیت 200 میلیون نفر جمعیت د ارد  با توجه به کمبود  مسکن و خرابی بازار کار و تنگناهای اقتصاد ی قابل قبول نیست . البته د ر یک شرایط آرمانی که جامعه به د رستی مد یریت شود  ، منابع موجود  و پتانسیل های گوناگون پذیرای چنین جمعیتی هست. مهم این است که مرد م بد انند  چنین جمعیتی قراراست زند ه باشند  یا به معنای واقعی کلمه زند  گی کنند.
     
    شماره روزنامه:7963
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در شنبه, 30 دی 1402

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3