وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    جاي خالي برخي سنت هاي فراموش شده  

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 04 مرداد 1400 383 0
    سرمقاله سردبیر "اسماعیل عسلی" 4 مرداد 1400        جاي خالي برخي سنت هاي فراموش شده

    توجه به سنت و اصولي که گذشتگان ما به آن باورمند بوده اند در برخي موارد شايسته و منطقي است و در مواردي نيز بايد با توجه به تغيير و تحولات اجتناب ناپذيرصورت گرفته به حکم زمانه تن داد و فراخور شرايطي که پيش مي آيد به اقتضادي آنچه مصلحت ايجاب مي کند تصميم گيري کرد . براي مثال گذشتگان ما به دليل قرار گرفتن ايران در سرزميني خشک و نيمه خشک شيوه هاي عاقلانه اي براي بهره گيري از آب را به کار مي گرفتند و تلاش مي کردند با حفر صدها کيلومتر قنات ، آب را با بهره گيري از شيب زمين و نه زور و فشار به کشتزارها برسانند و يا براي آشاميدن و پخت غذا و شستشو مورد استفاده قرار دهند . نياکان ما به اين ترتيب ظرف هزاران سال توانسته اند در برابر خشکسالي هاي بزرگ دوام بياورند و از خطراتي نظير کم آبي و فرونشست زمين و آلوده شدن آبها در امان بمانند ؛ اما اينک قنات ها اغلب تخريب شده و از حيز انتفاع ساقط گرديده و در بهترين وضعيت به عنوان ميراث فرهنگي مورد بازديد قرار مي گيرند . از جمله اقدامات ويرانگري که ظرف چند دهه ي اخير شتابي روزافزون داشته و به صورت قانوني و غير قانوني صورت گرفته ، حفر چاه هاي عميق و نصب پمپ هايي است که آب را با فشار از اعماق به سطح مي آورد ، بدون اين که به ظرفيت آب هاي زيرزميني و اقتضائات زيست محيطي توجه شود . سدسازي هاي غيرعلمي و انتقال آب با توصيه فلان نماينده مجلس به استان هايي که در ترکيب دولت ها و مجالس سنبه ي پرزوري داشتند به شور شدن آب هاي کشاورزي و آشاميدني و خشک شدن برخي از تالاب ها منجر گرديده و قوز بالا قوز شده است . از اين مصيبت بزرگ که بگذريم مي رسيم به کشاورزي ! از جمله سنت هايي که در گذشته رواج داشته و اکنون مورد توجه قرار نمي گيرد تصميم گيري براي زير کشت بردن مزارع با بذري مناسب فراخور شرايط زمين و ميزان بارندگي ساليانه است که با تهيه سبزه از بذرهاي گوناگون در اواسط اسفندماه صورت مي گرفت و هر سبزه اي که رشد بهتري داشت آن را مي کاشتند . ما اين سنت هاي بجا و شايسته را رها کرده ايم و چسبيده ايم به سنت هايي که نه تنها سودي عايدمان نمي کند بلکه ما را به قهقرا مي برد . کشاورزان امروزه با توجه به نياز بازار کشت مي کنند نه قابليت خاک و ظرفيت آب هاي سطحي و زيرزميني ؛ از اين مقوله هم مي گذريم . در گذشته هاي دور ضرب المثلي بود که مي گفتند به ده ويران خراج و ماليات تعلق نمي گيرد . به اين معنا که اگر کشاورز يا دامپروري به دليل خشکسالي يا سيل و زلزله همه مايملک خود را از دست مي داد ، کارگزاران حکومتي از ساکنان آن روستا ماليات نمي گرفتند . از جمله سنت هاي خوب و رايج که در ميان خانواده ها نهادينه شده بود اين که تعهدات مالي عروس و داماد متناسب با توان و بضاعت مالي آنها تعيين مي شد و في المجلس هم صورت مي گرفت به اين معنا که خانواده ي عروس مي دانستند که داماد چه چيزي دارد و رفاه همسر آينده اش در چه سطحي خواهد بود و به فراخور همين توانايي براي او تعيين تکليف مي کردند و اگر قرار بود زمين يا خانه يا باغي به نام عروس شود در همان ابتدا صورت مي گرفت و بعدها کار به داوري و محکمه و زندان نمي کشيد . اما حالا برخي از عروس و داماد ها زندگي را با دروغ آغاز مي کنند و در باغ سبز به يکديگر نشان مي دهند و پس از مدتي معلوم مي شود پشت در اين باغ سبز زميني خشک و بي حاصل قرار داشته است .
    در گذشته شغل و حرفه ي افراد حکم شناسنامه ي آنها را داشت و اغلب شغل آنها پسوند نامشان قرار مي گرفت ولي اکنون اغلب جوانان به جاي شغل مدرکي در دست دارند که به لعنت خدا نمي ارزد و مشخص کننده ي شغل آنها هم نيست .
    در گذشته مردم جوانان را حمايت کرده و بالا مي کشيدند و مخصوصا در زمان ازدواج تا زماني که عروس و داماد به آمادگي کامل برسند تمام لوازم زندگي آنها توسط بستگان ، خويشاوندان و دوستان و همسايگان فراهم مي شد و همين عروس و داماد در آينده چنين کاري را براي عروس و دامادهاي ديگر انجام مي دادند تا همه چيز سر و سامان بگيرد اما هم اکنون آرايشگر بي انصاف همين که فهميد مشتري او عروس است هزينه را 10 برابر مي کند و براي کرايه يک دست لباس عروس چند ميليون براي چند ساعت مي گيرد و خيلي هم بر سر عروس و داماد منت مي گذارند که کارش را به موقع انجام داده اند و آنچنان بازار گرمي مي کنند که گويي بهتر از آنها در تمامي شهر پيدا نمي شود . البته اين معضل تنها در عروسي ها خودنمايي نمي کند بلکه در مراسم سوگواري هم عده اي به جاي اين که مانند گذشته در کنار شغل آبرومند خود ، اگر صدايي خوش و بياني گرم و تاثيرگذار داشتند در ايام سوگواري قربتا الي الله به ميدان مي آمدند و لباس تعزيه بر تن مي کردند و نوحه خواني براي آنها عشق بود نه شغل و اين گونه نبود که بابت يک الي دو ساعت روضه خواني چند ميليون پول زبان بسته را بگيرند و بدون اين که احساس بدي داشته باشند آن را خرج کنند . در گذشته صاحبان مشاغل گوناگون در ايام محرم و صفر براي مدتي شغل خود را کنار مي گذاشتند و به روضه خواني و اجراي تعزيه و سرودن اشعار مناسب مراسم عزاداري مي پرداختند و عزت و احترام زيادي هم در نزد مردم داشتند حالا شما اين سنت هاي خوب فراموش شده را بگذاريد به جاي رفتارهاي مضحک و بي سر و ته که موجب فرسايش خاک و هدر رفت آب و خالي شدن مجالس از معنويت شده است .... خلاصه اين که جاي بسياري از سنت هاي حسنه در جامعه ي آفت زده ي ما خالي است .

    شماره روزنامه:7251
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در دوشنبه, 04 مرداد 1400

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3