وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    جنگ جهاني آب  

    توسط محمد عسلی/ مدیرمسئول روزنامه عصرمردم 13 آذر 1400 290 0
    سرمقاله "محمد عسلی" 14 آذر 1400         جنگ جهاني آب

    ذخيره سازي آب رودها در سدهاي احداثي عظيم و پرحجم آثار و تبعات بي آبي و کم آبي را به کشورها و شهرهايي که از رودخانه ها براي آب کشاورزي و خوراکي استفاده مي کرده اند تحميل نموده به گونه اي که جنگ آب بين کشورهاي آفريقايي و آسيايي را دامن زده است.
    دبير کل فدراسيون صنعت آب کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصادي ايلنا اظهار داشته: «در دنيا جنگ بر سر آب است ولي ما هنوز به فکر توليد نفت و افزايش قيمت آن هستيم در حالي که در آينده نزديک نفت به کمترين ميزان قيمت مي رسد و آب در مبادلات اقتصادي و سياسي جايگزين نفت مي شود...»
    با توجه به اينکه بخش اعظم ايران به لحاظ ذاتي هميشه با محدوديت منابع آب مواجه بوده مناطق بسياري از کشور ما گرم و خشک است.
    رشد صنايع توليدي، افزايش جمعيت، استفاده بي رويه و اسراف در مصرف آب، وسائل و ابزارهايي که در خانه ها مانند لباسشويي و حمام هاي خانگي پيوسته از آب استفاده مي کنند. کشاورزي با آب غرقابي و پرهزينه بودن کشاورزي مکانيزه و سيستم آبياري قطره اي به ويژه در اکثر روستاها، پمپاژ آب هاي زيرزميني که موجب خشک شدن رودخانه ها و قنات ها شده است و فرونشست زمين ها را در مناطقي به دنبال داشته همه حکايت از يک بحران رو به افزايش در آينده دارد که تنها راه علاج آن تفکيک آب هاي شرب مصرفي و کشاورزي و صنعتي و شستشوي مورد نياز خانوارهاست.
    حتي کشورهاي اروپايي که روي منابع غني آب نشسته اند سال هاي طولاني است لوله کشي آب هاي مصرفي خانگي را به صورت تفکيکي انجام داده اند به گونه اي که آب مورد مصرف خوراکي را از آب مصرفي باغچه و حياط و اتومبيل و موارد ديگر جدا کرده اند تا هزينه ها را کاهش دهند به نحوي که هزينه آب مصرفي تصفيه شده را به صورت تصاعدي و گرانتر از ساير آب هاي مصرفي محاسبه و دريافت مي کنند.
    جنگ آب هم اکنون جنبه سياسي و اقتصادي به خود گرفته و مردم مناطق و شهرهاي کم آب را به خيابانها کشانده است.
    کشور ترکيه با سدسازي بخش عمده اي از آب هاي سرچشمه رود دجله و فرات را ذخيره سازي کرده و موجب کاهش سطح آب اين دو رود گرديده است.
    کشورهاي سودان، مصر هم به علت سدسازي ايتوپي روي رود نيل کاهش آب براي کشاورزي رو به رو شده اند.
    وقتي در ايران 88 درصد آب به مصرف کشاورزي مي رسد و فقط 12 درصد مصارف خانگي دارد هر کمبود آبي که کشاورزان با آن روبرو شوند بيکاري را دامن زده و آنها را به اعتراض مي کشاند. نتيجه آنکه مسئولان دولتي مي بايد اولا از هرزروي آب توسط لوله هاي پوسيده زيرزميني که تخمين زده مي شود بيش از 15 درصد است پيشگيري کنند.
    دو ديگر آنکه کشاورزي مکانيزه را بر کشاورزي غرقابي ترجيح دهند و موجبات اين تغيير را فراهم نمايند.
    و نهايتا با ايجاد تأسيسات آب شيرين کن آب درياها را به شهرهاي بي آب برسانند و در آخر با فرهنگ سازي و اقداماتي چند مردم را به صرفه جوئي و مصرف بهينه آب تشويق نمايند.
    باغداري و کشاورزي ديم را در مناطقي که باران هاي فصلي دارند تشويق و ترغيب نمايند و تا آنجا که ممکن است براي پيشگيري از خشک شدن قنات ها و خاموش شدن چشمه ها از حفر چاه هاي عميق خودداري شود.
    وقتي افغانستان انحراف در سرچشمه رودخانه هيرمند ايجاد نمود درياچه هامون خشک شد. سد داريوش شيراز درياچه بختگان و رود کر را خشک کرد.
    انتقال آب سرچشمه هاي بختياري براي خوراکي مردم يزد و زير مجموعه هاي آن زاينده رود را خشک کرد.
    خشکسالي هاي سي ساله بسياري از رودخانه ها و چشمه ها را خشک نمود و ذخيره سازي همان مقدار آب هاي روان ناشي از باران هاي فصلي موجب کاهش آب هاي روان و خشک شدن چشمه ها گرديده است.
    و نهايتا تغييرات آب و هوايي ناشي از گرم شدن زمين افزايش باران سيل آسا در بعضي سرزمين ها و خشکسالي مداوم و کاهش شديد باران را در سرزمين هاي ديگر دامن زده است.
    هر چند دير شده اما هنوز فرصتي باقي است تا مسئله آب مديريت شود و راه چاره اي پيش روي مردم و مسئولان قرار گيرد.
    اميد که چنين شود.
    والسلام

    شماره روزنامه:7357
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در یکشنبه, 14 آذر 1400

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    آرشیو روزنامه

    Ad Sidebar
    Ad Sidebar-3