وارد حساب کاربری خود شوید

نام کاربر *
کلمه عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد یک حساب کاربری

فیلدها با ستاره (*) مشخص شده اند مورد نیاز است.
نام *
نام کاربر *
کلمه عبور *
تائید رمز عبور *
پست الکترونیک *
تأیید ایمیل *
کپچا *
Reload Captcha

    داستان ارزش اضافي  

    توسط اسماعیل عسلی/ سردبیر روزنامه عصرمردم 04 بهمن 1400 297 0
    سرمقاله "اسماعیل عسلی" 5 بهمن 1400         داستان ارزش اضافي

    ما در اقتصاد مقوله اي داريم تحت عنوان ارزش اضافي به اين معنا که وقتي يک کارگر يا صنعتگر با کار روي ماده خام و اوليه کالايي توليد مي کند که به قيمت و بهاي آن مي افزايد در واقع ارزش اضافي ايجاد کرده و پرداخت مزد و تعلق سود به او نيز نتيجه ايجاد ارزش اضافي است .براي نمونه يک هنرمند نقاش با خريد بوم و رنگ و قلم مو با قيمتي مشخص و به کارگيري ذوق و هنرش اثري را مي آفريند که چندين هزار برابر قيمت رنگ و بوم و قلم مو ارزش دارد . به همين ترتيب يک معلم کودک بيسوادي را تحويل مي گيرد و ارزش دانايي او را ظرف يکسال بالا مي برد . در واقع حقوق معلم پاداش تلاش هاي او براي ارزش اضافي ايجاد شده است. چنين قاعده اي در مورد کشاورز و نانوا و ساير مشاغل ارزشمند نيز صدق مي کند . کساني که خدمات ارائه مي دهند هم به دليل اين که به مردم کمک مي کنند تا هزينه ي کمتري براي دسترسي به يک جنس صرف کنند مزد خدمت خود را مي گيرند . فرضا اگر ما بخواهيم ميوه و سبزي مورد نياز خود را مستقيما از کشاورز بخريم ناگزيريم خود را از شهر به روستا برسانيم و کرايه بدهيم و وقت بگذاريم اما سبزي فروش با خريد عمده از کشاورز و تحويل ميوه و تره بار در نزديکي محل زندگي ، چنين باري را از روي دوش ما برمي دارد . يک مخترع نيز با ايده اي راهگشا هزينه توليد يک کالا را کاهش مي دهد و کاري مي کند که ما پول کمتري براي براي خريد آن بپردازيم . بر اين اساس هيچ کس نبايد مزدي بگيرد و پاداشي دريافت کند مگر اين که با ايجاد ارزش اضافي براي خود حق ايجاد کند . به همين دليل است که قرآن مي فرمايد " ليس للانسان الا ماسعي " چيزي به هيچ انساني تعلق نمي گيرد مگر اين که براي آن تلاش کرده باشد . که در اينجا غرض از سعي و تلاش ، کار مفيد و ايجاد ارزش اضافي است .
    از اين مقدمه مي توان نتيجه گرفت که وقتي يک نماينده مجلس با کسب راي از حوزه ي انتخابيه خود به مجلس مشورتي راه مي يابد ، ارزشمندي کار او زماني مشخص مي شود که ظرف مدت 4 سال توانسته باشد تغييراتي در راستاي منافع ساکنان حوزه ي انتخابيه اش ايجاد کرده باشد و به ارزش و اعتبار حوزه ي انتخابيه اش بيفزايد . يک سخنور وقتي پشت تريبون مي رود يا بالاي منبر قرار مي گيرد بايد بتواند به دانش و آگاهي و معرفت مخاطبان خود بيفزايد زيرا او به خاطر اين کار هم براي خود وجهه و نفوذ اجتماعي فراهم مي کند و هم پول مي گيرد . اداره کنندگان کشور نيز از اين قاعده مستثني نيستند زيرا در يک مقطع زماني کشوري را با شاخص هايي معين تحويل مي گيرند و زماني که اداره ي امور را به منصوبين و يا منتخبين بعدي مي سپارند قاعدتا بايد ارزش اضافي ايجاد کرده باشند .
    تعيين ارزش ايجاد شده توسط مسئولين در رده هاي گوناگون بر مبناي ادعاي خودشان صورت نمي گيرد و ساز و کاري پيچيده دارد . همانگونه که مي توان با مقايسه عملکرد يک فرماندار با فرمانداري ديگر به ارزش خدمات او پي برد همين مقايسه را مي توان بين اداره کنندگان کشورهاي گوناگون انجام داد .
    ما براي تعيين ارزش کار يک زوج در خانواده به شغل و امکانات و هوش و توانايي و سواد آنها توجه مي کنيم و مي گوييم فلاني با وجود اين که درآمد چنداني نداشته موفق شده فرزنداني باسواد و موفق و متعهد تربيت کند . تعيين ارزش کار اداره کنندگان کشور نيز با توجه به ثروت ملي و نيروهاي انساني در اختيار ، موقعيت ژئوپوليتيک ، جاذبه هاي گردشگري و داشته هاي ديگر مشخص مي شود .
    در عرف اقتصادي ما به برخي از شغل ها ، شغل کاذب مي گوييم . در شغل کاذب ايجاد ارزش اضافي در پايين ترين سطح قرار دارد . فردي که با واسطه گري موجب افزايش نرخ مسکن مي شود و شخصي که با سفته بازي به قيمت ايجاد گراني در بازار روزانه ميليون ها تومان درآمد دارد ، شغلي کاذب دارد . دراين ميان کساني نيز هستند که کار آنها نه ايجاد ارزش اضافي بلکه تحميل هزينه هاي اضافي است . يک قاچاقچي مواد مخدر جواني آراسته و تنومند که ميليون ها تومان خرج او شده تا به مرتبه ي قبول مسئوليت و توانايي انجام کار رسيده را به موجودي انگل و بي مصرف و بزه کار تبديل مي کند . يک سخنران هم مي تواند چنين نقشي ايفا کند يعني ايمان را به شک مبدل سازد و حرف هاي نامعقول و غير قابل باور بزند و با رواج خرافات مسير تعقل و انديشه را براي فهم رويدادها مسدود نموده و با آتش توهم ريشه خردورزي را بسوزاند . يک پزشک بيماري را تحويل مي گيرد و با معاينه دقيق و تشخيص حاذقانه و تجويز داروي مناسب و نهايتا درمان بيمار ارزش و کارايي بدن و روحيه او را بالا مي برد.
    حالا مي رسيم به اين نکته و آن اين که اگر سود ناخالص ملي ما پايين است دليل آن را بايد در پايين بودن ارزش اضافي ايجاد شده توسط عوامل و بخش هاي مختلف اقتصادي کشور جستجو کرد .
    اگر هزينه اداره دو کشور در يک سطح باشد اما سود ناخالص ملي يکي بيشتر از ديگري باشد معنايش اين است که يک کشور خوب اداره شده و کشور ديگر نتوانسته بين هزينه و درآمد رابطه اي منطقي و قابل توجيه برقرار کند  .
    اگر بخواهيم بفهميم توانايي يک ملت و کشور براي ايجاد ارزش اضافي و بالا بردن سود ناخالص ملي چقدر است بايد به آمار شغل هاي منفي و دردسر ساز مانند قاچاق ودزدي و همچنين شغل هاي کاذب مانند واسطه گري توجه کنيم . بالا بودن چنين آماري بيانگر بيمار بودن جامعه است . به زبان ساده تر مي توان گفت کساني که با حذف آنها از گردونه کار و فعاليت هيچ آسيبي به توليد ناخالص ملي وارد نمي شود و يا به سود جامعه هست که فعاليتي نداشته باشند ، انگل جامعه هستند . در اين مورد ديگر نبايد به شغل و موقعيت و لباس و تيپ و درآمد و حتي کارآفريني توجه کرد زيرا يک قاچاقچي هم با جمع کردن هزاران ساقي و توزيع کننده مواد مخدر مي تواند مدعي کارآفريني باشد . درگيري 13 درصدي جمعيت ايران با مواد مخدر به تنهايي گوياي دليل پايين بود توليد ناخالص داخلي است . شما مي توانيد تمامي کساني که شغل و فعاليت شان ارزش اقتصادي ندارد را نيز به اين آمار اضافه کنيد تا بدانيد در کشور چه مي گذرد! اين تنها مشتي از خروار است . نحوه مصرف آب در کشاورزي ، سوء مصرف حامل هاي انرژي ، اتلاف وقت مردم با سخنراني هايي که گاه خود سخنران هم نمي داند چه مي گويد ، خالي بودن ميليون ها خانه احداث شده ، بالا بودن سود بانکي ، حجم بالاي پرونده ها در محاکم قضايي و ... همه و همه به نحوي با پايين بودن توليد ناخالص ملي ارتباط دارند . فهم اين رابطه مي تواند راهنماي خوبي براي اداره کنندگان کشور باشد تا با تجديد نظر در راهبردها وضعيت کشور را بهبود ببخشند !

    شماره روزنامه:7400
    این مورد را ارزیابی کنید
    (1 رای)
    آخرین ویرایش در دوشنبه, 04 بهمن 1400

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
    از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
    در غیر این صورت، «عصر مردم» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.